Ambulancemedewerkers de broers Jeroen en Eric Jan Doest bezig om met korps Dronten het zwaargewonde 'slachtoffer' uit de auto te halen.
Ambulancemedewerkers de broers Jeroen en Eric Jan Doest bezig om met korps Dronten het zwaargewonde 'slachtoffer' uit de auto te halen. Henri Walterbos

‘Het mooie aan dit soort wedstrijden is dat je als korps van elders totaal niet weet waar je terecht komt’

Maatschappij

Brandweer Groenlo goed gastheer voor 20 brandweerkorpsen

Door Henri Walterbos

GROENLO - ‘Hee jongens, wee hef d’r ne handzage? Den boom mot hier weg. Wi-j mot oaver tien minuten in ’t centrum van Grolle wèhn. Wi-j mot demonsteren.’ Aldus de ‘voorman’ van de groep ‘demonstrerende’ boeren. Een rol die Stef Roerdink met verve en veel volume vervult. Zaterdagmiddag was het (in scene gezette) chaos in de zandweg tegenover Houthandel Kolkman, in het kader van de door Brandweerkorps Groenlo georganiseerde brandweerwedstijden die veel aandacht trokken.

‘Chaos’
In de zandweg een stilstaande ambulance en brandweerwagen van team Dronten voor een dwars over de weg liggende boom. De brandweerauto is op weg naar een ‘ongeval’ op een nabijgelegen terrein, alwaar een ‘crossauto’ met hoge snelheid een bak met oud ijzer in is gereden. In de auto een vrouwelijk slachtoffer dat ‘gespiest’ is door een stalen pijp. Er is dus haast geboden. De Drontense brandweerlieden en ambulancemedewerkers van dienst, de broers Eric Jan en Jeroen Doest (in het dagelijks leven ook ambulancemedewerkers), dienen in de ontstane chaos van claxonnerende en leuzen roepende ‘boeren’ de rust te bewaren om ondertussen zo adequaat en snel mogelijk bij het plaats delict zien te komen. Ze zijn echter afhankelijk van de instructies van de bevelvoerder van korps Dronten.

Zodra de boom is doorgezaagd snelt de ambulance zich naar het ongeval, roeptoetert ‘boer Stef’ luidkeels tegen ‘collega-boeren’ en omstanders ‘mo’j toch eens kieken. Ligt d’r doar ene dood te goan, goat hun eerst blussen en pakt ze d’n helen wagen lög,’ al wijzend naar een klein vuur dat de ‘boeren’ hebben gestookt in de berm, alwaar de brandweerwagen al stil staat en er geblust wordt, voordat koers gezet wordt naar de plek van de melding. Waarnemers van de AWBC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité, HW) schrijven hun bevindingen op voor de jurering. Postcommandant van het organiserende korps Groenlo, Ivo Reinders, slaat het tafereel van ‘demonstrerende boeren’ en de daar mee gepaard gaande consternatie lachend gade. (tekst gaat verder na het filmpje) 


Twee wedstrijdbanen
“We hebben vandaag twee banen waar wedstrijden op plaats vinden. Op beide banen komen tien brandweerkorpsen uit. Bij Houtzagerij Kolkman zetten we een machinebrand in scene, met een doorslag naar het zolder, met twee slachtoffers, waarvan er een in de put is gevallen. Het belangrijkste voor de brandweer is altijd ‘eerst de eigen veiligheid’. Alles wordt beoordeeld. Hoe ze met de melding omgaan en daar naar handelen, de snelste redtijd, snelste blussing, veilig werken. Ieder korps heeft 45 minuten speeltijd,” legt Ivo Reinders uit. “De tweede baan is de hulpverleningsbaan. De melding is ‘ongeval met letsel’. Op het moment dat ze aanrijden via de Frankweg is er ‘een boerenprotest’ in Voor Beltrum, rijdt een trekker voor ze met de Nederlandse vlag op kop. Op een gegeven moment komt er een tweede tractor bij en hebben ze door dat het er allemaal bij hoort. In de zandweg hier zien ze dan het door de boeren gestookte brandje, maar dat heeft geen prioriteit, want het gaat om het slachtoffer bij het ongeval. En dan ligt er ook nog een boom over de weg. Het mooie aan dit soort wedstrijden is dat je als korps van elders totaal niet weet waar je terecht komt. In totaal doen er twintig korpsen mee, tien per baan. Het grote gros van de brandweermannen dat meedoet is vrijwilliger. Maximaal 15 procent is beroeps.”

Medewerking
Alles verloopt volgens planning. Reinders krijgt vele complimenten. “De teams zijn zeer enthousiast over de scenario’s die we hebben en alles eromheen. De uitrukplaats voor de brand is garage John Klein Gunnewiek en voor de hulpverleningsbaan café Halfweg. De medewerking die we krijgen is ook groot. Bij Houthandel Kolkman kunnen we altijd terecht. We oefenen hier een paar keer per jaar en nu dan de brandweerwedstrijd. Bij Marveld Recreatie kunnen de 120 brandweerlui na afloop douchen bij het zwembad, waar ze ook mogen zwemmen.”

Prijsuitreiking
De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking in de kazerne van Brandweer Groenlo. “Benieuwd hoe korps Lichtenvoorde zich gedraagt,” lach Ivo. “Bij de brandweerwedstrijd in Lichtenvoorde hebben wij er een mooie dag van gemaakt met een beetje ouwehoerderij. Dat zijn ze nog niet vergeten, zeiden ze ons vanmorgen al. Alleen maar leuk, zo met elkaar om te gaan.”

Het gaat volgens Reinders om meer dan alleen maar om het winnen van bekers. “De eerste drie gaan door naar de volgende ronde. De eerste drie daar weer van gaan naar de Nederlandse kampioenschappen. We hebben zelf ook twee wedstrijdenploegen, maar we doen zelf niet mee hier omdat we het scenario kennen. Onze mensen zetten zich wel in op allerlei terreinen vandaag, waaronder als slachtoffers bijvoorbeeld. We kunnen met trots terugkijken op een super mooie wedstrijddag. Dankzij alle collega vrijwilligers en partners van de Grolse brandweer die er aan mee hebben gewerkt . De deelnemende korpsen, juryleden en publiek waren enthousiast, en daar doen we het voor!”

Uitslagen

Uitslag brandbestrijding: 1. Ede, 2. Asperen, 3. Kesteren

Uitslag 112 /hulpverleningsbaan: 1. A.S.K Defensie, 2. Putten, 3. Gameren

'Slachtoffer' Rick Elschot is zojuist uit de put gehaald bij Houthandel Kolkman.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant