De studenten met bestuursleden van Stichting Buganala. Foto: PR

De studenten met bestuursleden van Stichting Buganala. Foto: PR

‘Wij hebben gezien hoe hard de hulp nodig is’

Onderwijs

Studenten Gambiareis bieden stichting Buganala € 2873,15 aan

Door Henri Walterbos

REGIO - Zo bereid je je voor op een reis met een doel naar Gambia, zo sta je een paar weken later, op donderdagavond 8 juni met een cheque van € 2873,15 in je handen om deze te overhandigen aan Stichting Buganala. Jeroen Luesink (Hummelo), Femke Bijen (Doesburg), Mandy Blok (Borculo), Lorin Walterbos (Groenlo) en Beau te Brake (Lievelde), pabo-studenten van de Iselinge Hogeschool in Doetinchem. De leerlingen reisden drie weken rond langs verschillende basisscholen in Gambia.

Tekenend
‘Wauw!’, ‘Fantastisch!’, ‘Wat een bedrag!’ en ‘Applaus!’. Enkele reacties van bestuursleden van Stichting Buganala. “Ze waren zeer onder de indruk over de manier hoe wij een en ander hadden opgezet en uitgevoerd. En natuurlijk het bedrag. ‘Dit is al tekenend voor jullie, alles is tot in de puntjes verzorgd’ hoorden we. Leuk,” vertelt Lorin Walterbos. “Met dit geld kan de stichting nog meer regelen voor de kinderen in Gambia,” weet Jeroen. “Er zijn bijvoorbeeld plannen om een containerschip te financieren en deze helemaal te vullen met verschillende materialen. De stichting kan vervolgens zelf bepalen welke school deze spullen het hardst nodig heeft en ze hieraan schenken. Wij hebben van dichtbij mogen zien en ervaren dat deze spullen echt hard nodig zijn. Het is namelijk voor de families vaak te duur om dingen te kunnen betalen, zoals de verzorging van het onderwijs, een pen, potlood, schriften of zelfs eten en drinken voor op school. Het komt ook voor dat de kinderen met behulp van Stichting Buganala wel naar school kunnen, maar er niet genoeg geld is om een ontbijt te kunnen betalen. De kinderen komen hierdoor met een lege maag op school.”

Leermiddelen
Vanuit Nederland hadden de studenten leermiddelen meegenomen. “Wij hebben eerst de leerkrachten laten kennismaken met de leermiddelen,” kijkt Femke terug. “Daarna hebben we met de kinderen en de leermiddelen verschillende activiteiten gedaan. Hierdoor konden de leerkrachten zien hoe ze deze leermiddelen konden toepassen in het onderwijs.” “Wij hadden bijvoorbeeld kleine krijtbordjes mee waar de kinderen hun antwoorden op kunnen schrijven, maar deze krijtbordjes kunnen ook bij een taalles, een rekenles, een spellingsles en andere lessen gebruikt worden,” vult Beau aan. “Wij zijn Stichting Buganala erg dankbaar voor al hun hulp,” geeft Mandy vrijwilligers van de stichting waar ze het allemaal voor deden een compliment terug. “Ze hebben ons geholpen bij alle voorbereidingen, bij het organiseren van deze studiereis, maar ook de hulp die zij bieden aan de kinderen in Gambia. Wij hebben gezien hoe hard de hulp nodig is.” Een steentje bijdragen kan nog steeds: www.buganala.nu

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant