Afbeelding

Oerend Smart | Mooi Achterhoek

Opinie

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Ik wandel veel door de Achterhoek. Het liefst alleen. In volledige stilte. Met aandacht voor mijn omgeving. Het liefst loop ik daar waar ik nog niet eerder was. En zelfs dichtbij huis is er nog genoeg te ontdekken. 'Hoe kom je toch aan die mooie routes?' vroeg Sandra mij vorige week op Facebook. 'Via Google,' was mijn korte antwoord. De zoektocht naar nieuwe wandelingen duurt vaak een stuk langer. Zoeken naar Trage tochten en Klompenpaden. Bladeren door de mogelijkheden op mooi-achterhoek.nl. Check ook even achterhoek.nl en wandelzoekpagina.nl of routeyou.nl. En soms maak ik zelf een route.

Afgelopen zondag liep ik de ronde 'Mooi Achterhoek: Barchem-Nettelhorst'. Als kind kwam ik hier vaak. Uren bracht ik door op de Lochemseberg en de Kaleberg. En toch is het alsof ik er voor het eerst kom. Ik kijk anders. Ik zie wat ik vroeger niet zag. Op de Kaleberg klim ik naar boven. Daar staat een hutje met uitzicht naar verschillende kanten. Wanneer ik naar het Oosten kijk, zie ik de toren van het prachtige kerkje in Barchem. In gedachten dwaal ik af naar het mooie, houten interieur. Wanneer ik iets dichterbij kijk, zie ik de Boskapel. Een zwart houten huisje met rode luiken. Vroeger heette dit het Lezingenzaaltje. Vanaf het begin van de 20e eeuw hielden de Woodbrookers hier lezingen of kwamen zij in stilte bij elkaar.

Vanaf Barchem leidt de route me over zandwegen en zompige paden langs sloten naar de Berkel. Ik passeer landhuis De Heest, één van de oude havezathen in oostelijk Nederland, die nog geheel zijn oude structuur en omvang heeft behouden. Bij de brug vanuit Zwiep staat een trappaal met informatie. Mijn voet blijft pompen, terwijl ik luister naar de geschiedenis van het kasteel Nettelhorst. Ooit een kasteel met karakteristieke trapgevels. Nu rest alleen nog een ruïne. Het lanenpatroon, de gracht en de binnenplaats zijn nog in takt gebleven. Als wandelaar ben je welkom tot aan de poort voor het bouwhuis. Landgoed Nettelhorst behoort tegenwoordig toe aan de Stichting Twickel, die het erfgoed in stand houdt.

Wanneer ik via de Ruïnelaan de beschutting van de bomen achter me laat, snijdt de wind me om mijn hoofd. Ook hier dwalen mijn gedachten af: naast me hoor ik auto's razen over het asfalt. De buurt is hier begonnen met burgerinitiatief 'De slimste weg'. Je kunt vechten tegen een gevaarlijke, lawaaierige weg of je kunt samen met gemeente en Provincie kijken naar de kansen. En dat doen ze hier! Al een paar jaar wordt er gekeken naar alle mogelijkheden om hier de slimste weg van het land te realiseren. De ambitie van het burgerinitiatief is: meer verkeer oké, maar dan ook veiliger, stiller, schoner en duurzamer.
Via de landerijen van Kulsdom loop ik door naar de stuw waar de Berkel en de Slinge bij elkaar komen. Hier staat het volgende landhuis: Villa Beekvliet. Het voormalig zomerverblijf van de gezusters Van de Kasteele. In gedachten loop ik door naar de plek waar mijn auto staat. Wat heb ik weer genoten!

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids