Afbeelding
Pexels photo 5641783

Wat zijn de beste soorten behang?

Partnerbijdrage

Wil je de wanden in je woning graag een nieuwe look geven? Je kunt er dan voor kiezen om een stucadoorsbedrijf in te huren zodat de muren een nieuw laagje stucwerk krijgen. Toch zijn er uiteraard nog veel meer opties als het gaat om de wandafwerkingen. Zo kan er ook gekozen worden voor dunpleister, wat op het moment zeker populair is. Maar wat dacht je van het gouwe ouwe behang? Al jarenlang wordt dit gebruikt om muren af te werken in Nederland, wat ook nog lang het geval zal blijven. Tegenwoordig zijn er veel soorten behang met diverse kleuren, texturen en prijzen. In dit artikel vind je daar een paar voorbeelden van. 

Vliesbehang
Vliesbehang bestaat uit vliesstof en cellulosevezels. Dit behang heeft een uitstekende geluids- en warmte-isolatie, maar neemt tegelijkertijd snel stof, geurtjes en vocht op. Tijdens het plaatsen van vliesbehang moet je speciale lijm alleen op een muur aanbrengen, in tegenstelling tot bij het plaatsen van papierbehang, wanneer je zowel op het behang als op de muur lijm moet aanbrengen. Renovlies behang maakt het installatieproces dan ook veel eenvoudiger. Vliesbehang kan meerdere keren worden geverfd met watergedragen, acryl- of latexverven. Vliesbehang is eenvoudig en eenvoudig te verwijderen. Dit behang hoeft overigens niet eens te worden verwijderd, op deze basis kun je namelijk nieuw behang installeren.

Papierbehang
De naam van papierbehang spreekt voor zich. Dit type behang kan simplex (één laag) of duplex (twee of meer lagen), glad en gestructureerd zijn. Als je je behang wilt schilderen, kun je beter kiezen voor reliëf duplex of grof vezelbehang (sterk samengeperste houtsnippers tussen twee lagen papier). Voordelen zijn onder meer lage kosten en een eenvoudige installatie. Het nadeel is helaas de korte levensduur van dit behang en het kan ook de gebreken van de muren niet verbergen. Het kan desondanks wel in bijna elke ruimte met een lage luchtvochtigheid en vervuiling worden geïnstalleerd. De beste modellen kunnen bovendien tot tien jaar meegaan.

Textielbehang
Textielbehang heeft een papieren ondergrond waarop geweven stof is aangebracht. Dit geweven materiaal kan worden vervangen door een filament van viscose, katoen, linnen, zijde, nylon of velours. Soms wordt de papieren basis vervangen door acryl of vlies voor een betere geluids- en thermische isolatie. Het ziet eruit en voelt aan als stof: fluweel, suède, zijde, linnen of katoen – afhankelijk van de samenstelling. Zoals elke stof is textielbehang bang voor vocht, neemt het snel geuren op en heeft het schone en frisse omstandigheden nodig. Vanwege de complexiteit van de fabricage is de prijs van het textielbehang helaas hoog.

Vinylbehang
Vinylbehang is het meest hardnekkig; dit type is niet bang voor nat reinigen en direct zonlicht. De basis is papier, waarop vinylmateriaal wordt aangebracht. Er zijn verschillende soorten vinylbehang op basis van de structuur van vinyl: schuimbehang, vlakbehang, dichtbehang en schermbehang. Alle soorten vinylbehang hebben een hoge weerstand tegen vocht en ultraviolet; je kunt ze schoonmaken met afwasmiddel en ze zijn ook bestand tegen temperatuurschommelingen. Qua uiterlijk kan vinylbehang alle interessante texturen imiteren, bijvoorbeeld houtstructuurpleister, steen, leer, marmer, zijde enzovoort. Het enige nadeel is de prijs; in vergelijking met papierbehang is de prijs van vinylbehang hoger.

Dit artikel wordt u aangeboden door Wandgrimeurs. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids