De kandidaten van OLW voor de gemeenteraadsverkiezingen. Boven vlnr. René Penterman, John Arink en Ton Meijer, onder vlnr. Paul Wallerbos en Trees Miedema. Foto: Mark Ebbers

De kandidaten van OLW voor de gemeenteraadsverkiezingen. Boven vlnr. René Penterman, John Arink en Ton Meijer, onder vlnr. Paul Wallerbos en Trees Miedema. Foto: Mark Ebbers

OLW debuteert als officiële partij

Politiek

OOST GELRE - Zo’n anderhalf jaar geleden maakte gemeenteraadslid Paul Wallerbos (53) uit Groenlo zich los van de OOG-fractie (Onafhankelijken Oost Gelre) waarvan hij deel uitmaakte. Hij behield zijn zetel en ging verder als eenmansfractie onder de naam Onafhankelijke Lijst Wallerbos (OLW). Die partij doet nu voor het eerst als lokale partij in Oost Gelre mee met de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart aanstaande. OLW is nu een officiële politieke partij en de kandidatenlijst is rond.

Door Mark Ebbers

Wallerbos draait inmiddels een decennium mee in de Oost Gelrese gemeentepolitiek. Sinds acht jaar als commissielid en sinds de vorige verkiezingen vier jaar geleden als gemeenteraadslid, waarvan de eerste twee en een half jaar dus binnen de OOG-fractie; destijds kwam hij met voorkeursstemmen de raad in. Een gesprek met de lijsttrekker en naamgever van OLW, die als zijn kernwaarden groen en sociaal noemt. Dat groene blijkt bijvoorbeeld uit zijn zeer kritische houding tegenover de bomenkap en zijn nadruk op biodiversiteit.

Is het heel anders, nu je met je eigen partij meedoet?
“Vooral praktisch gezien. Ik moest me als vereniging inschrijven bij een notaris, ook om leden en donateurs te kunnen krijgen. Vervolgens twintig steunbetuigingen verzamelen, dat inwonersafhankelijke aantal is nodig om in Oost Gelre mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen. En daarna natuurlijk kandidaten vinden voor de kieslijst. Het is allemaal gelukt. Ik ben blij met de – inclusief mezelf – vijf kandidaten op onze lijst, allemaal mensen die hun sporen verdiend hebben op sociaal-maatschappelijk vlak.”

Kun je iets meer vertellen over je kandidatenlijst?
“René is al jaren politiek geëngageerd aan de linkerkant. Jaren geleden was hij betrokken bij de oprichting van een SP-afdeling in Oost Gelre, maar die heeft nooit meegedaan aan de verkiezingen. Ton heeft een echt actieverleden, hij liep al mee met demonstraties tegen kernwapens in de jaren tachtig. Samen met Trees en bioboer John als lijstduwer hebben we een goeie lijst.”

Terugkijkend op wat je met name de afgelopen anderhalve jaar, als eenmansfractie, bereikt hebt, waar ben je dan het meest trots op?
“Ik heb veel tijd gestoken in dertig kilometer per uur voor alle bebouwde kommen in de gemeente. Goed om te zien dat die visie nu breed is overgenomen en ook in uitvoeringsplannen terechtkomt. Daarnaast ben ik erg tevreden over dat er nu geld wordt gereserveerd voor een biodiversiteitsplan; ik moet zeggen dat we hier ook met OOG al mee bezig waren. Ook ben ik blij dat de mestvergister van de baan is, al is dat meer nog de verdienste van andere organisaties.”

‘Wij vinden
dat op
Laarberg
lokale
(familie)
bedrijven
voorrang
moeten
krijgen’


Wat vind je minder gelukt?
“De intensieve veehouderij terugdringen, dat lijkt nog nauwelijks van de grond te komen.”

Je hebt een lijst met speerpunten, sommige algemener, sommige concreter. Kun je er iets uitlichten?
“Laarberg. Wij vinden dat op dit bedrijventerrein lokale (familie)bedrijven voorrang moeten krijgen en dat we voorzichtig moeten zijn met zware industrie. Zeker als die wel overlast maar weinig voordelen als werkgelegenheid oplevert. We zijn voor een goeie mix, ook van hoogwaardig en laagwaardig werk.”

Je bent bepaald niet het meest onopvallende raadslid.
“Klopt. Ik ben weleens de luis in de pels van de raad genoemd, prima. Ik sta nu eenmaal erg op integriteit en transparantie, en daarin kan ik doorzetten. Een voorbeeld is wat ik samen met de PvdA boven water heb gekregen aan ‘achterkamertjesdocumenten’ over de toekomstige N18.”

Op sociale media ga je er nogal eens stevig in.
“Inderdaad. Ik besef dat dat communicatief niet altijd even handig is, maar daar wordt aan gewerkt. En als ik mensen of groepen persoonlijk lijk aan te vallen, dan is dat vaak omdat er nogal wat aan vooraf is gegaan, ook via de achterdeur, via privéberichten die anderen niet zien.”

Hoe verwacht je te gaan scoren in maart?
“Ik ga ervan uit dat we in elk geval een raadszetel krijgen, zoals ik nu als onafhankelijk raadslid heb, maar ik hoop op twee. Nou ja, ik hoop natuurlijk op meer, maar je moet reëel zijn.”

Zie je OLW na de verkiezingen meedoen aan een coalitie?
“Afhankelijk van welke coalitie zouden we die kunnen steunen en ik ben bereid om zelf wethouder te worden. Een coalitie bestaande uit OLW, OOG en VVD óf CDA kan ik me voorstellen. Maar ik vrees dat het weer VVD én CDA wordt.”

OLW staat
zeer kritisch
tegenover
bomenkap
en legt
nadruk op
biodiversiteit


Ten slotte, OLW is genoemd naar jezelf, blijft die naam zo?
“Ik heb die naam nu aangehouden omdat ik al wat bekendheid geniet, maar het kan heel goed zijn dat die naam over vier jaar veranderd wordt, of dat we aansluiting zoeken bij een andere partij. Het gaat uiteindelijk niet om mij als persoon, zelfs niet om onze partij, maar om een groen en sociaal Oost Gelre.”
De volledige kieslijst van OLW:
1 Paul Wallerbos uit Groenlo
2 Rene Penterman uit Groenlo
3 Ton Meijer uit Lichtenvoorde
4 Trees Miedema uit Groenlo
5 John Arink uit Lievelde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant