Het Korenburgerveen is een Natura2000-gebied. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Het Korenburgerveen is een Natura2000-gebied. Foto: archief Achterhoek Nieuws

OLW wil duidelijke cijfers over stikstof

Politiek

OOST GELREb- De stikstofcrisis is een ingewikkelde zaak en er is nog veel onduidelijkheid. Paul Wallerbos van OLW wil van de wethouder weten hoe de zaken er in Oost Gelre voor staan. “Ook in Oost Gelre is er sprake van een te hoge stikstofdepositie op de natuur door onder andere veehouderij, mobiliteit, industrie en gebouwde omgeving”, zo leidt Wallerbos zijn vragen in. “Hoe groot is de overschrijding in Oost Gelre en hoe verhoudt zich dat met omliggende gebieden? Klopt het dat ook in onze gemeente de stikstofdepositie met name wordt veroorzaakt door de landbouw en veeteelt?” OLW wil graag een een overzicht van de problemen in Oost Gelre. 

Door Kyra Broshuis

Reductie varieert van 12 tot 95 procent
Wethouder Arjen Schutten zegt het bekende kaartje van Van der Wal behoorlijk wat onrust heeft veroorzaakt. Op deze kaart van minister Van der Wal (Stikstof en Natuur) staat per gebied aangegeven hoeveel stikstofreductie er gerealiseerd zou moeten worden. Dat verschilt van 12 procent op plekken waar weinig beperkingen zijn tot 70 en 95 procent in en rond Natura2000-gebieden. In Oost Gelre is het alleen het Vragenderveen een Natura2000-gebied. “Wij begrijpen dat het kaartje meer vragen dan antwoorden oproept bij belanghebbenden”, zegt Schutten, “in onze gemeente is 1 gebied aangewezen, dat is het Korenburgerveen. Volgens berekeningen van het Aerius Model 2019 is 40% van de stikstofdepositie in het Korenburgerveen afkomstig uit landbouw, 47% uit het buitenland en overige 13 uit onder andere verkeer en industrie. Een onderverdeling kunnen we niet geven, die info hebben we niet. De provincie is in deze het bevoegd gezag. Als er sprake is van toename van de stikstofdepositie wordt er gekeken hoe er vergund kan worden.”

Intensieve veehouderijen
Voor wat betreft de ontwikkeling van de agrarische sector in onze gemeente kan ik zeggen dat het aantal intensieve veehouderijen met 300 bedrijven is afgenomen sinds 2010. In 2020 waren het er nog 54. Melkveehouderijen zijn van 167 in 2010 naar 136 in 2020 gegaan.” De wethouder zegt nog geen uitspraak te kunnen doen over de gevolgen van de stikstofcrisis voor de bedrijven in Oost Gelre. “Daar is het nog te vroeg voor. Wij vinden het belangrijk dat de agrarische sector perspectief wordt geboden. Wij zijn als gemeente in gesprek met de agrariërs. We blijven in gesprek om samen te werken aan het best haalbare resultaat voor alle betrokkenen. We gaan ervan uit dat agrariërs zich, net als andere ondernemers, zullen houden aan de geldende wetgeving.” 

Wallerbos wil dat de wethouder de gevraagde informatie ophaalt bij de provincie en deelt met de leden van de raad. Dat komt in orde, zo verzekert Schutten. 

Wordt vervolgd. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant