De gemeente heeft voorkeursrecht gevestigd op enkele percelen aan de Oude Papendijk in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

De gemeente heeft voorkeursrecht gevestigd op enkele percelen aan de Oude Papendijk in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente wil meerdere percelen kopen voor woningbouw

Politiek

Mogelijk tientallen woningen erbij in Groenlo

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De gemeente Oost Gelre heeft voorkeursrecht gevestigd op enkele percelen nabij de Oude Papendijk in Groenlo. Het vestigen van een voorkeursrecht geeft de gemeente het eerste recht van koop. Wanneer een eigenaar tot verkoop van grond over wil gaan, moet het eerst aan de gemeente aangeboden worden alvorens het de markt op kan. De gemeente kan dan besluiten de grond wel of niet aan te kopen. 

Wethouder Arjen Schutten vertelt dat de gemeente door de grondeigenaar zelf benaderd is. “Het gaat om de eigenaar van een groot varkensbedrijf. Het bedrijf is nog in functie maar de eigenaar heeft aangegeven het bedrijf te willen beëindigen. Wij hebben uiteraard gesprekken met de eigenaar gevoerd en dat heeft ertoe geleid dat wij als college onlangs het besluit hebben genomen. We hebben dit gedaan met het oog op woningbouw. We gaan overigens ook nog in gesprek met eigenaren van enkele belendende percelen met als doel ook daar voorkeursrecht te kunnen vestigen. De ligging van de percelen is gunstig en grenst aan de Hartreize.” De gemeente ziet het gebied als een mooie uitbreidingslocatie. “Daarmee maken we een mooie stap richting de invulling van onze ambitie. We willen graag verschillende typen woningen daar gaan realiseren. Onze voorkeur gaat dan uit naar een mix van woningen waarbij er dus ook huurwoningen in de sociale sector kunnen komen. Als de bewuste belendende percelen ook aangekocht kunnen worden, zouden er meer dan 100 woningen bij kunnen komen in die hoek.”

Voorkomen
Wanneer de gemeente zou besluiten geen voorkeursrecht te vestigen op de desbetreffende gronden, zijn de grondeigenaren in kwestie vrij om de gronden te verkopen. In een bepaald geval is de optie hiervoor verkoop aan een agrarisch bedrijf. Door het voorkeursrecht te vestigen kan de gemeente voorkomen dat er een nieuw agrarisch bedrijf gevestigd gaat worden; dit zou mogelijke ontwikkeling van woningbouw in het omliggende gebied belemmeren. Wanneer uit onderzoek van de gemeente blijkt dat woningbouw op en/of rondom de aangewezen gronden wenselijk en haalbaar is, is het nog maar de vraag of het ook mogelijk is. Het vestigen van voorkeursrecht ter plaatse voorkomt dit scenario in ieder geval op korte termijn.

Het college verwacht in oktober met een raadsvoorstel te kunnen komen. Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant