Stockfoto van een tweetal windmolens.

Stockfoto van een tweetal windmolens. 

NLog wil duidelijkheid over zoekgebieden

Politiek

OOST GELRE - In het kader van de RES 2.0 Achterhoek wordt er nog gezocht naar zoekgebieden voor windmolens. NLog wil daar meer duidelijkheid over en vraagt de wethouder wat dit betekent voor Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

Zo wil de partij weten aan welke plek de verantwoordelijk wethouder zit te denken en of mogelijk het zoekgebied I (i) weer in beeld komt. “Of kunnen we misschien wel een aansluiting op het windpark in het Aaltense Goor vlakbij Lichtenvoorde verwachten?”, zegt Alfred Wopereis namens NLog. Zoekgebied I is het tweede zoekgebied in Oost Gelre en is een gebied rond de gemeentegrenzen van Oost Gelre, Aalten en Winterswijk, ten noorden van Bredevoort. 

Niets concreets
Op dit moment ligt er niets concreets op tafel, zegt wethouder Bart Porskamp. “We gaan als Oost Gelre niet meer bieden dan we al gedaan hebben. Wettelijk gezien hebben we meerdere zoekgebieden maar wij kiezen altijd voor een windpark, dus 2 of meer windmolens en geen solitaire molens. Er bleven twee gebieden over, K en I. We gaan niet een park op voorhand uitsluiten; beide parken worden dan zo groot dat uiteindelijk de provincie daarover gaat. Zoekgebied I is nooit echt uit beeld geweest maar op basis van de conceptnormen lijkt er erop dat er in dat gebied geen windpark kan komen. Als de (landelijke) normen aangepast worden, kan dat zomaar weer anders zijn. Die rijksnormen worden medio 2025 vastgesteld.” Voor wat betreft de eventuele aansluiting bij een windpark in het Aaltense Goor zegt de wethouder dat dat te ver uit beeld is. “Dat gebied in Aalten is bij de gemeente Aalten zelf in beeld, misschien moeten ze daar andere type molens neerzetten om de doelstellingen te halen.” Wopereis van NLog benadrukt nog dat zijn partij geen voorstander is van grote windmolens. “Maar als het landelijk beleid zo blijft, dan zullen het er niet meer dan 2 of 3 worden. We wachten het af.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant