Afbeelding

Uitvoering starterslening niet volgens het boekje

Politiek

Op derde Paasdag was de eerste raad in de nieuwe zomertijd. Een vergadering die op papier snel zou kunnen. Diverse bestemmingsplannen konden afgetikt worden. In het buitengebied van Zieuwent en Harreveld komen extra woningen in ruil voor staken van een boerenbedrijf. De Koptische kerk te Lievelde krijgt een mausoleum. En Zwolle ziet een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Voltooiing fietspad Zwolle – Groenlo en uitbreiding feestterrein met bouw van een verenigingsgebouw. 

Gemeente sluit starters van elders uit
Het enige bespreekstuk, Verordening Starterslening Oost Gelre, had meer voeten in de aarde. Het voornemen van het college is om de regeling te verruimen. De grens voor betaalbare koop wordt in de verordening gelijk gezet op de norm in onze Regionale Woonagenda Achterhoek, €355.000. Prima voorstel.

Echter bij het doornemen van de verordening blijkt plots de doelgroep gewijzigd te zijn. Van verblijfsgerechtigde personen woonachtig in Nederland, naar uitsluitend verblijfsgerechtigde personen die woonachtig of geboren en getogen zijn in Oost Gelre. In het raadsvoorstel zelf wordt dit niet genoemd. Bijzonder! Dit viel de fractie van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre op. En daarom hebben we aan de bel getrokken. Daar waar de wethouder in de commissie nog niet duidelijk was waarom, kwam in de raad de aap uit de mouw. De gemeente wijkt af van de doelgroep. Starters van buiten Oost Gelre worden afgewezen. Waarom?

Een digitale rondgang langs de Achterhoekse gemeenten leert dat daar de doelgroep betrekking heeft op verblijfsgerechtigde personen die woonachtige zijn in Nederland. Als we als Oost Gelre een aantrekkelijke gemeente voor starters willen zijn, is het wel raadzaam om met de buurtgemeenten in de pas te lopen. Daarom hebben we samen met het CDA een amendement ingediend om de huidige doelgroep te handhaven.

 Met de huidige handelswijze van onze gemeente missen we starters van elders die zich aan onze gemeente willen binden. Juist de generatie die we nodig hebben voor de leefbaarheid. Starters uit b.v. Voor-Beltrum, Meddo, Ruurlo, Varsseveld en bedenk het maar, worden hier bij een aanvraag voor een starterslening afgewezen. Terwijl dat volgens het boekje niet kan. Hoeveel wonen er nu elders? Welke omvang zou Oost Gelre gehad hebben met die starters?

In een hoofdelijke stemming over het amendement eindigde de uitslag in remise. Het raadsvoorstel zelf kwam daardoor niet in stemming. Vervolg komt in de raad van mei.

Bij de rondvraag toch nog een feestelijk tintje. De nestor van de raad feliciteerde de burgemeester namens de hele raad met haar 10-jarig jubileum als burgemeester van onze mooie gemeente Oost Gelre. Er volgde een daverend applaus.


Nieuwe Liberalen Oost Gelre,
Bertie Bosker 06 1444 5495
Alfred Wopereis 06 2726 7713
Jarno Hilge

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant