Het Vincentiushuis, de locatie van de vereniging Vincentius in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Het Vincentiushuis, de locatie van de vereniging Vincentius in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Vincentiushuis genomineerd voor landelijke erkenning

Religie

Vincentiushuis genomineerd voor landelijke Ariëns Publieksprijs 2022

GROENLO - De vereniging Vincentius in Groenlo, reeds opgericht in 1853 en daarmee één van de oudste verenigingen op haar terrein in Nederland, is genomineerd voor de Ariëns Publieksprijs 2022. Het betreft hier een diaconale prijs, die in 2003 in het Aartsbisdom Utrecht in het leven is geroepen. De bekendmaking van de winnaar is op 22 oktober en het publiek kan vanaf heden zijn stem uitbrengen. Dat kan door te klikken op deze link.

Door Theo Huijskes

Deze prijs, waarvoor in totaal 25 kandidaten zijn voorgedragen, draagt de naam van Alphons Ariëns, zijnde de priester die in de vorige eeuw een grote mate van betrokkenheid aan de dag heeft gelegd in het belang van de vele, in armoede verkerende arbeidsgezinnen in Twente. Het is daarom niet zo vreemd dat naast de Groenlose vereniging Vincentius tal van verenigingen c.q. organisaties uit Twente voor deze, in dit geval publieksprijs genomineerd zijn. Deze hebben hun vestigingsplaats in onder andere Tubbergen, Dalfsen, Deventer, Deurningen, Wijhe, Mariënheem en dergelijke. Buiten Twente en de Achterhoek met naast Groenlo onder andere Ruurlo, dingen ook verenigingen elders in Nederland, zoals Baarn, Utrecht, Zeist en Nieuwegein mee naar deze prijs.

Dat de Groenlose Vincentiusclub is genomineerd, zal niemand in Groenlo en omgeving verbazen. De vereniging timmert de laatste jaren erg goed aan de weg en heeft zeker met de realisatie en inrichting van het nu al bijzonder succesvolle Vincentiushuis aan de Ruurloseweg in Groenlo een enorme slag geslagen. Het was daarom begrijpelijk dat Toine van den Hogen, landelijk voorzitter van Vincentius Nederland, bij de officiële opening van het Vincentiushuis de club in Groenlo aanmerkte als een bijzonder actieve voorbeeldvereniging voor alle vijftig, op dit moment in Nederland nog actieve Vincentiusverenigingen. Verder blijkt inmiddels dat de sinds kort opengestelde Vincentiuswinkel een enorm succes is en bezoekers kent uit Groenlo en verre omgeving.

Wie komen voor de prijs in aanmerking?
Het draait bij de Ariënsprijs om een projectactiviteit, die diaconaal gericht is op een drietal aandachtspunten, te weten zorg en barmhartigheid, gerechtigheid en verzoening, alsmede vergeving. Verder wordt met de diaconale Ariënsprijs twee doelen nagestreefd, zoals het gegeven dat men met de prijs aandacht en inzet voor de diaconie wil stimuleren en daarnaast moet de prijs initiatieven stimuleren op het terrein van diaconie, waarvoor via andere wegen geen geld is. De uitreiking van de prijzen vindt tegelijkertijd plaats op zaterdag 22 oktober in het Titus Brandsma Huis te Deventer (Colmschate). Dus naast de Ariëns Prijs voor Diaconie wordt dan ook de Publieksprijs uitgereikt, waarvoor mogelijk Vincentius Groenlo in aanmerking komt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids