Een scène uit De Passion Achterhoek. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Een scène uit De Passion Achterhoek. Foto: archief Achterhoek Nieuws

The Passion wordt dit jaar Passie 24

Religie

LICHTENVOORDE - Het traditionele Passion Achterhoek wordt Passie 24. In het weekend voor Pasen, op zondag 24, maandag 25 en dinsdag 26 maart, vindt het theaterspektakel plaats waar het ooit begon, in de aula van Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde. Passie 24 geeft een eigentijdse draai aan het klassieke paasverhaal, met toneel en veel muziek. Zondag de 24ste zijn er twee voorstellingen speciaal ingericht voor mindervaliden of hulpbehoevende bezoekers. 

Door Dinès Quist

Het populaire Lichtenvoordse paasevent staat er bekend om het Paasverhaal in een eigentijds jasje te steken. Ook dit jaar zullen de bezoekers niet teleurgesteld worden. Hedendaagse issues worden aan de kaak gesteld, moderne technologie wordt niet geschuwd en gevoelige thema’s worden aangekaart, maar ook worden de toeschouwers getrakteerd op romantiek, want liefde overwint alles. Lokale talenten van alle leeftijden vervullen de acteerrollen en Koor Noir zorgt voor de muzikale invulling met een verrassend repertoire.

Marianum-podium
Anders dan de afgelopen jaren worden de voorstellingen gehouden in de aula van Marianum. Daar begon het in 2016 ook. Destijds met een processie door het dorp waarna het kruis het podium op werd gedragen. “Dat doen we niet meer”, vertelt Aad Witteveen, één van de organisatoren. “Wel hebben we dit jaar weer gekozen voor het podium van Marianum. De drie voorgaande voorstellingen waren in de Hamalandhal, maar bij gebrek aan een podium, licht en geluid etc. bleek het toch makkelijker en goedkoper om gebruik te maken van de vaste faciliteiten van Marianum. We zijn heel blij dat we daar welkom zijn.”

Ook voor mindervaliden
Waar de Hamalandhal ruimte bood aan 1000 bezoekers per avond, is dat bij Marianum slechts 250. Daarom wordt de voorstelling vier keer opgevoerd. “De zondag is speciaal ingeruimd voor mensen met een (fysieke) beperking en voor hulpbehoevenden”, vertelt Hans Hinkamp, ook één van de organisatoren. “We vinden het belangrijk dat er geen drempel is voor mensen die in een rolstoel zitten of anderszins. Voor hen zijn er extra ruime plekken beschikbaar. Natuurlijk mogen zij met één of meerdere begeleiders komen. We hebben zorginstellingen benaderd om hun cliënten en bewoners te informeren. De zondagmiddag is inmiddels uitverkocht, voor de avond zijn er nog kaarten te verkrijgen.”

Van Passion naar Passie
Aad Witteveen en Hans Hinkamp zijn de drijvende krachten achter ‘Passie 24’. Voorheen heette het evenement Passion Achterhoek, maar het tweetal wilde niet meer begrensd worden door het traditionele passionverhaal. “We willen het podium van onze stichting, die draait om cultuur en maatschappij, breder trekken en ruimte geven aan initiatieven buiten het paasverhaal.” Met Passie 24 geven zij een kickstart aan de naamsverandering en dat is te zien in de komende voorstellingen. Voordat het zover is, is er nog wel werk aan de winkel, maar Hans en Aad hebben de taakverdeling helder.

Musical vol passie
De verhaallijn schrijft Hans en het regisseerwerk neemt Aad op zich. Met een hele club aan vrijwilligers zullen zij voor de zesde keer het paasverhaal ten tonele brengen. “Passie 24 wordt een gepassioneerd muzikaal toneelspel waarin we het klassieke Bijbelse pad verlaten en stappen in de wereld van nu, met zijn wereldproblematiek en persoonlijke vragen. In de hoofdlijn is de vraag, waar komt passie vandaan? Waardoor wordt passie gedreven? En welke offers moet je daarvoor brengen? Het zijn echte vragen, van echte mensen. We stellen deze vragen aan onder andere scholieren, sporters, coaches en muzikanten, de antwoorden verwerken we in het verhaal. Het wordt een stuk waarin iedereen zich zal herkennen.” De musical waar de passie vanaf springt, wordt gespeeld door jong en oud en ís voor jong en oud.

Kaarten kosten 15,- euro
Te verkrijgen via: www.passie24.nl of bij Fotoprimeur (Markt 9, Lichtenvoorde)

Archieffoto van de Passion. Foto: Willemijn Hinkamp
Archieffoto van de Passion. Foto: Willemijn Hinkamp
Passion wordt Passie 24
Archieffoto van de Passion. Foto: Willemijn Hinkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant