ZwolsHolt bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd. Foto: Kyra Broshuis
ZwolsHolt bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd. Foto: Kyra Broshuis

Soos ZwolsHolt viert 10-jarig bestaan

Maatschappij

ZWOLLE - Café Grolzicht aan de Oude Winterswijkseweg is vrijdagmiddag het toneel van het 10-jarig jubileum van ZwolsHolt. De soos voor Zwolle en Holterhoek zag op 11 april 2014 het levenslicht en is sindsdien het vaste uitje van veel oudere inwoners. Elke vrijdagmiddag komen zij samen in de Ludgerusschool in Zwolle. 

Door Kyra Broshuis

Carla Koning, contactpersoon van de soos,  is blij met de grote opkomst op de feestmiddag: “We hebben vandaag 29 gasten, bijna alle vaste mensen zijn aanwezig en van de 13 vrijwilligers zijn er 11 bij vanmiddag.” De mensen zitten gezellig bij elkaar en zoals dat gaat in de Achterhoek, mannen en vrouwen veelal apart. Er is koffie met gebak, de ruimte bij Grolzicht is prachtig versierd en bijna alle plekken zijn bezet. Terwijl de laatste gasten binnendruppelen, schenkt ‘Cappie’ een tweede ronde koffie in. De deur gaat dicht i.vm. het lawaai van het bouwverkeer aan de Oude Winterswijkseweg. 

Liever elke week
De middag wordt geopend met een toespraak van Koning waarmee ze de aanwezigen van harte welkom heet. “Toen we 10 jaar geleden begonnen, kwamen we eerst om de 14 dagen bij elkaar. Al snel zeiden jullie: Kunnen we niet elke week komen? Dat werd geregeld en blijft mogelijk dankzij de enthousiaste vrijwilligers.” Een welgemeend applaus volgt. Konings zegt heel dankbaar te zijn dat de gasten in grote getale naar de soos komen en dat het elke week goed bezet is. “We krijgen altijd leuke reacties, zien stralende gezichten en alles wat we organiseren wordt door jullie gewaardeerd. We realiseren ons hoe belangrijk de soos voor jullie is. Het is belangrijk om er even uit te zijn en andere mensen te ontmoeten.” De soos heeft de afgelopen 10 jaar helaas ook afscheid van mensen moeten nemen. Deze mensen worden bij naam genoemd en er wordt een kaars aangestoken. “Hiermee blijven we hen herinneren. De mensen die door persoonlijke omstandigheden deze middag niet aanwezig kunnen zijn, hebben inmiddels allemaal persoonlijk een bloemetje van ons mogen ontvangen.”

Bloemen voor Carla Koning
De vrijwilligers zien de toekomst van de soos rooskleurig in. “We hopen dat we het nog heel lang voort kunnen zetten. Het is dan ook van groot belang dat de Ludgerusschool open blijft! Daar gaan we het vandaag verder niet over hebben, we gaan vieren dat we al 10 jaar een goed draaiende soos hebben samen.” De gasten worden later op de middag verrast met een optreden van De Buurvrouwen uit Etten die een komische act opvoeren. Volgende week is weer een bijzonder programma, zo zegt Koning. “Dan bestaat de bibliotheek op school 10 jaar. Dat wordt met de kinderen én met ons gevierd.”

De volgende verrassing is voor Koning zelf want zij wordt door haar collega-vrijwilligers in het zonnetje gezet. Ze krijgt uit handen van Marijke Smeenk bloemen en een presentje als blijk van waardering voor al haar werk voor de soos.

Mensen uit Zwolle en Holterhoek die geïnteresseerd zijn in de ouderensoos zijn van harte welkom op vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur in de Ludgerusschool te Zwolle. De kosten zijn 5 euro per middag, dit is inclusief 2x koffie en 2 consumpties. Mensen die in Zwolle of Holterhoek hebben gewoond en naar elders zijn verhuisd, zijn ook van harte welkom. Men komt op eigen gelegenheid, maar lukt dat niet, dan kan men worden opgehaald door een vrijwilliger.

ZwolsHolt bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd. Foto: Kyra Broshuis
Bloemen voor vrijwilligster Carla Koning (links). Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant