Johan Klein Gunnewiek (l) en Kevin Voerman van de Sociëteit Grolse Wanten met het breipakket. foto: Kyra Broshuis
Johan Klein Gunnewiek (l) en Kevin Voerman van de Sociëteit Grolse Wanten met het breipakket. foto: Kyra Broshuis

Breisters aan de slag met Grolse Wanten

Algemeen

GROENLO - Ruim twintig breiliefhebbers kwamen zaterdag naar Hart van Grolle om van de heren van de Sociëteit Grolse Wanten alles te horen over de beroemde Grolse Wanten. De oproep van de Sociëteit voor breisters heeft als doel de Grolse Want, sinds 2017 op de lijst van immaterieel erfgoed, levend te houden door meer breisters aan te trekken.

Door Kyra Broshuis

Rudy Koppelman geeft de dames uitleg over de geschiedenis van de want en wat de Sociëteit allemaal onderneemt om de Grolse want levend te houden. Elders in het prachtige pand van Hart van Grolle vertellen Kevin Voerman en Johan Klein Gunnewiek over het verloop van deze middag. "Er hebben 35 dames gereageerd op onze oproep maar ze konden helaas niet allemaal aanwezig zijn vanmiddag. De dames komen uit Groenlo en omgeving maar ook uit bijvoorbeeld Hengelo (Ov.) en zelfs uit Leiden. We hebben in Groenlo drie vaste breisters; de dames Kolkman, Stokkink en Migchielsen maar deze dames zijn wel op leeftijd. We willen er alles aan doen om de Grolse Want te behouden voor de toekomst maar daarvoor hebben we wel mensen nodig die de wanten kunnen maken. Door zoveel mogelijk mensen het Grolse Wanten breien te leren, hopen we de toekomst van dit prachtige product veilig te stellen. Het breien van de want is vrij ingewikkeld; het is niet alleen het bijzondere motief maar ook de tweekleurige breitechniek. Er wordt voor de want op twee handen gebreid. Het breien gebeurt in het rond op vier of vijf pennen nummer 3,5."

Expositieruimte, verkooppunt en film
De Grolse Want staat nu dan wel op de lijst van Immaterieel Erfgoed maar daarmee zijn we er niet, legt het duo uit. "We moeten aan een hoop eisen voldoen om op de lijst te blijven staan. Zo moeten we beschikken over een eigen expositieruimte. Die krijgen we binnenkort in de Stadsboerderij, natuurlijk dé plek bij uitstek om de geschiedenis van de want te laten zien. Daarnaast hebben we ook een verkooppunt gerealiseerd bij het Openlucht Museum in Arnhem. Verder zijn we bezig om een film te maken en het breien te promoten op bijvoorbeeld scholen. We doen het graag want we vinden het belangrijk dat dit prachtige Grolse product blijft bestaan en dat ook onze kinderen en kleinkinderen later massaal met Grolse wanten de winter doorgaan." De Sociëteit telt zeventien leden; voorzitter Johan Klein Gunnewiek, secretaris Ronald Brockötter en de leden Wim Nijenhuis, Rudy Koppelman, Kevin Voerman, Erik Mentink, Pieter Wildenborg, Xander Luttikholt, Rob Walhof, Edwin Grothe, Peter Groothuis, Niels Meekes, Michel Brevink, Chris Schuurmans, Nick Sellink, Tom Heming en Robert Oosting.

Na afloop van de workshop kregen de dames wol, breipennen en een uitgebreid patronenboek mee naar huis. "Wij blijven continu op zoek naar enthousiaste breisters", zo laten de heren weten.


www.grolsewanten.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant