Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen Columns

De Torenwachter vraagt zich af: wordt Groenlo nu toch echt wat groener?

Ik hang de theorie van het complot-denken niet echt fanatiek aan, maar soms zijn er van die momenten dat die gedachte bij mij toch naar boven komt, beste Grollenaren. Ik schreef onlangs over het groener maken van de grote nieuwe parkeerplaats op de Wheme; dat we daar meer aandacht voor moeten hebben. En dan is het niet zo dat vervolgens gelijk bussen vol met overijverige gemeenteambtenaren bij mij op de stoep staan om van de stukjesschrijver nog meer inzicht te krijgen en dat ze daardoor steeds verder in de materie kunnen doordringen. Ook de wethouders en ander bestuurders komen niet hijgend aanhollen om van dat achtste Grolse wereldwonder nog wat extra tips te ontvangen, voordat zij zelf met het idee aan de haal gaan.

Maar wat las ik nu vorige week in onze Groenlose Gids (daar zit het woord 'groen' pontificaal in), wat las ik nou? 'Volgende stappen in vergroenen Beltrumsestraat'. Ja, dan denk ik toch even aan een complottheorie. Zullen ze bij de gemeente gedacht hebben: die dekselse Torenwachter zit ons daar een beetje de loef af te steken. Maar we zullen hem, ze zien groen en geel. We zullen hem de loef afsteken met ons idee over het vergroenen van de Beltrumsestraat, het aanleggen van winkeltuintjes enzovoort, zodat de hele Wheme in vergetelheid geraakt!

Politiek is tactiek, dat is duidelijk. Toen ik zo bezig was met de grote complottheorie kwam mijn familie in de weer. Dat doen ze altijd als ik dreig te ontsporen; nee, ik moet me beter uitdrukken: dat doen ze altijd als ze denken dat ik dreig te ontsporen.

Dan ineens schijnen ze alles van mij te lezen, anders hoor ik nooit wat. Ze zeiden: kijk toch eens, die gemeente zit al jaren op die plannen te studeren. Dat is een zaak van lange adem, van veel overleg met deskundigen (niet met jou!), van aftasten van de mogelijkheden en ze laten zich echt niet - maar dan ook echt niet - een beetje overdonderen door zo'n lokale kleine stukjesschrijver. Je meet jezelf een veel te grote broek aan, riep een van mijn familieleden. Had dat woord zeker ook in een programma van deskundigen gehoord en gelijk maar gebruiken. Pochebuul!

Maar hoe meer ze mij als een wat geniepig, klein en achterdochtige type profileerden, hoe meer ik begon te denken dat ik misschien toch wel gelijk had, Maar dat laat ik aan jullie; ik zal er nog het volgende van zeggen. Mooi dat Groenlo groener wordt, dat de straten wat groener gaan kleuren in dit stadje. Ooit was dat niet zo; in een veste groeiden weinig bomen, het waren alleen de problemen die ons boven het hoofd groeiden.

Dat dit nu gaat veranderen is hartstikke mooi en misschien komt de Wheme, daar heb je het woord weer, nog voor een herprofilering aan de orde.

Samen komen we er wel uit. Ik begrijp nu dat de gemeente in zomerstand komt, dat er geen grote problemen worden aangedragen. Maar zie: daar hebben we onze toeristen. Toen ik vanmorgen even door de stad liep zag ik ze met trossen. Ze vroegen me of hier wat te beleven viel. Nou, dat hadden ze niet tegen mij moeten zeggen. Ik explodeerde bijna in het opnoemen van alles.

Vanaf volgende week ga ik ze bijpraten over de stand van zaken in dit stadje. Over de turbulente ontwikkelingen in het afgelopen jaar.

En als aanvulling op de VVV-dames die dat professioneel doen. Maar er kan altijd nog een kleine extra dimensie van een gewone Grolse man aan toegevoegd worden.

Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant