Afbeelding

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Schaatsen en carnavallen op stadsgracht?

Algemeen

De Torenwachter: deze winter toch schaatsen en carnavallen op onze stadsgracht?

Vorige week, beste Grollenaren, dacht ik ineens dat het schaatsseizoen was begonnen; ik zag plotseling 's morgens in alle vroegte geharde mannen met hele lange boren en dito boormachines langs de gracht paraderen. Bij nadere beschouwing bleken dat de Grolse IJsmeesters te zijn; maar dat zijn ook zeer geharde mannen, want ze komen in actie op momenten dat de slappe hap onder ons lekker bij de warme kachel blijft zitten en door de gordijnen stiekem naar buiten zit te loeren of het al vriest. En dan komen die frusten helemaal nooit meer buiten; pas in mei, op zijn vroegst dan. Slappe hap dus.

Maar die gestaalde ijsmeesters: waarom gebruikten die zulke lange boren, vroeg ik me af. Zou het misschien zo zijn dat ze tevens de diepte van de gracht maten - en passant dan - omdat die gracht door de droogte letterlijk aan lager wal is geraakt? Soms zag ik zo'n ijsmeester helemaal kopje onder gaan, dwars door de nog flinterdunne ijslaag heen en wellicht was daar de gracht toch net even wat dieper. Je weet het nooit met die natuur hè. Ik begreep dat die ijsmeesters zich helemaal focusten op de stadsgracht; een tijdelijke schaatsbaan net even buiten het centrum als voorloper van het grachten-ijs zit er dit jaar niet in. Een combinatie van beroerde factoren is de oorzaak daarvan. En natuurlijk zijn er allerlei andere dammen opwerpende factoren zoals managementvraagstukken, houdbaarheidsdata en glad-ijs-gevaar. Dat hoeven we ook niet allemaal te weten. Die jongens komen er wel uit.

Ik steun al jaren die groep ijsmeesters maar soms begrijpen ze mij toch nog verkeerd of ik hen, zodat we dan wat ruzie hebben terwijl we het eigenlijk met elkaar eens zijn. Maar een biertje, een lach en dan breekt het ijs. Wat ze op zich dan weer een gevaarlijke situatie vinden. Kan ik inkomen.

Maar nu hoorde ik dat ze vrezen dat het dit jaar 'niks meer wordt met dat schaatsen op de gracht'. Hier kan ik geloof ik de helpende hand bieden. Mij is door echte meteorologen (zelf ben ik uiteraard ook ontzettend, maar dan ook ontzettend deskundig) verzekerd, dat er een enorm hogedrukgebied in aantocht is. Vanuit Siberië zet dat hogedrukgebied de komende weken koers naar dit land waaronder ook Groenlo valt en tevens de stadsgracht. En het zal volgens de meteorologen zo hard gaan vriezen dat binnen enkele dagen een dikke ijslaag de stadsgracht siert en de mensen vervolgens naar hartenlust kunnen schaatsen, inclusief de Grolse Elfstedentocht, de koek-en-zopietenten, kortom de hele klimbim.

En dat hoeft niet alleen voor de ijsmeesters een mooie omstandigheid te zijn, zelfs voor het carnaval dat begin maart van start gaat, geeft het ongekende mogelijkheden. Een optocht over de stadsgracht, dat is weer eens wat anders dan het sjorren aan onwillige wagens, het omgaan met straatuitdossingen en muziekinstrumenten; dat is toch op glad ijs allemaal net even anders dan die eeuwige straatstenen, nietwaar?

We keren als het ware weer terug naar de tijd van de gondelvaart en sprookjesstad, want carnaval is toch ook een soort sprookje. En de ijsmeesters: die denken eraan om alle schaatsers verkleed op het ijs uit te nodigen. Ja, dat weten ze zelf nog niet, maar dat denk ik alvast voor hen. Duidelijk toch? En het zal al met al een hartverwarmende ijs- en carnavalspret geven op onze ongeëvenaarde Grolse stadsgracht.

'Gas d'r op', zoals het prinselijk motto luidt. En als het onverwachts toch ineens zo maar gaat dooien?

Dan valt alles in het water.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant