Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | zijn we met de Achterhoek wel op de goede weg?

Algemeen Columns

De Torenwachter: zijn we met de Achterhoek wel op de goede weg?

Gemeenten in de Achterhoek die samenwerken, beste Grollenaren, dat is een nobel streven, maar het komt maar niet echt lekker uit de verf. Met de start van de nieuwe raadsperiode hebben ze een Achterhoek Board bedacht; jullie weten het wel: dat is een moeilijk woord dat staat voor een moderne vorm van samenwerking waardoor de neuzen van gemeentelijke bestuurders, captains of industry en ander belangrijk volk allemaal dezelfde kant op komen te staan en daardoor wordt de Achterhoek meer dan ooit gepromoot, in de markt gezet, op het schild gehesen, straalt de eenheid uit enzovoort. Ik zeg het nu even in mijn eigen woorden. Ik maakte al eerder bedenkingen tegen dit systeem omdat de echte democratische controle in mijn visie daarbij ontbreekt; het zijn eigenlijk getrapte verkiezingen en de burger wordt dan toch min of meer buitenspel gezet. Ik geloof overigens in de goede bedoelingen van het plan, daar gaat het niet om.

Je hoorde er verder eigenlijk niet veel van, maar vorige week brak ineens een beetje de pleuris uit toen de politieke partij OOG van Oost Gelre uit de Board stapte. Die was het niet eens met een interne verkiezing want de plaatselijke partijen waren daarbij gepasseerd. 'OOG Om OOG tand om tand' zullen we maar zeggen. Ik laat die partijpolitieke strijd nu even voor wat het is, het gaat me eigenlijk om iets anders.

Ik begin me steeds meer af te vragen of we met de Achterhoek Board wel op de goede weg zijn. Mijn visie op het algemeen belang van de Achterhoek is een gans andere dan de gangbare politieke mening hier. Misschien zeggen jullie na lezing van dit stukje: den Torenwachter meent ook datte-t-weet, den kael is neet wies, maar misschien is het toch iets om over na te denken. Daar gaat-ie.

We proberen wanhopig aansluiting te vinden bij het systeem van het westen; we voelen ons bedreigd en roeren daarom de trom als nooit tevoren. We moeten en zullen de Achterhoek op de kaart zetten want we hebben fantastische bedrijven en innovatieve ondernemingen en het zou verrekte jammer zijn als daar in het westen alleen de dienst wordt uitgemaakt.

Daarom moet onze koers richting Den Haag zijn want daar liggende vleespotten van Egypte en daar is dus wat te halen want als we niet meedraaien dan draait het op een mislukking uit. In het andere geval loopt het hier ook als een tierelier.

Laat ik het simpel stellen: we kunnen eigenlijk niet mee met het westen; maar moeten we eigenlijk wel mee willen met het westen?

De huidige ontwikkelingen in onze maatschappij leiden ertoe dat het westen overal mee volgepropt zit. Dat is hier gelukkig (nog) niet het geval. We hebben ogenschijnlijk misschien een nadeel omdat daar alles gebeurt, maar in feite hebben we hier het beter omdat er nog meer mogelijkheden zijn. Er was eens een bestuurder die zei dat je zou kunnen spreken van het voordeel van de achterstand en dus ook van het nadeel van de voorsprong.

Onze situatie mag dan ogenschijnlijk zo zijn dat we achter liggen, eigenlijk hebben we een voorsprong. We hebben nog al die dingen die er in het westen nauwelijks meer zijn, we kennen nog rust, kleinschaligheid en dat moeten we vooral zo proberen te houden. Onze identiteit moeten we boven alles handhaven. Mijn grote schrikbeeld is één grote Achterhoekse gemeente. Juist dat kleine, dat overzichtelijke dat wordt steeds belangrijker. Daarmee maken we het verschil.

Laten we vooral niet proberen dat verschil uit te wissen.

Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant