Enkele juffen en leerlingen van obs De Watermolen. Ze al druk bezig om zich in te leven voor de Slag om Grolle Foto: PR
Enkele juffen en leerlingen van obs De Watermolen. Ze al druk bezig om zich in te leven voor de Slag om Grolle Foto: PR

Basisschool De Watermolen al helemaal in teken van Slag om Grolle

Algemeen

GROENLO – Leerlingen van basisschool De Watermolen straks alles over het dagelijks leven in het begin van de zeventiende eeuw. De lessen staan deze weken grotendeels in het teken van de Slag om Grolle, die voor hen de herfstvakantie inluidt.

Iedereen die de school betreedt merkt al direct dat de geschiedenis hier tastbaar wordt. Er is een tent opgezet zoals de soldaten die in de Tachtigjarige Oorlog gebruikten en ook is te zien welke materialen er zoal gebruikt werden. De scholieren steken ook zelf de handen uit de mouwen. Jongens leren hoe ze mutsjes kunnen breien en de meisjes zijn druk met naaiwerk. Ook wordt een er stadswal gebouwd, leren ze speelgoed maken zoals een snorrebot (zoemhout) en gaan ze binnenkort onder leiding van Gerard van Huet hun eigen soep koken.

"De donderdag voor de Slag mag iedereen in historische kleding op school komen'', vertelt Cilia Stortelder, die met wat kinderen zelf al even het goede voorbeeld geeft. Aanleiding is het geschenk van de organisatie van de Slag, die de school net heeft verblijd met vier houten zitbanken. Op stammetjes zijn eikenhouten planken bevestigd. "Op onze werkplaats bij Oldenhuis hadden we al eens zoiets gemaakt, toen van coniferen schaaldelen'', zegt Hans Bloksma, in het dagelijks leven bedrijfsleider bij meubelzaak Maximavida. "Hout is echt mijn ding. We vonden het leuk om voor deze school iets terug te kunnen doen.'' De organisatie mag namelijk tijdens de Slag gebruik maken van de doucheruimtes, die door de dagenlang in tentjes bivakkerende re-enactors benut worden. "Dat we met de Slag om Grolle iets moesten was wel duidelijk, we zitten er midden in'', zegt Cilia Stortelder, ze vertelt dat ze de samenwerking met de organisatie belangrijk vindt . "We zijn blij met dit duurzame cadeau. We maken van de banken een vierkant, zodat ze ook gebruikt kunnen worden voor groepslessen. Bijvoorbeeld als we buiten gaan koken.''

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant