Groenlo heeft de toekomst in handen

Welaan, beste toeristen, jullie genieten op de terrassen en op andere van gemak en geneugten voorziene plekken en pleinen in dit pittoreske en tot de verbeelding sprekende stadje. Daar is ook niks mis mee, maar bedenk tegelijkertijd dat we hier niet alleen maar jolige jongens zijn die voortdurend feestvieren, zelfs als er niks te vieren valt. Achter ons masker van schijnbaar alleen maar vrolijkheid gaat een ernstige wereld schuil waar intelligente mensen dicht bij elkaar huizen om de toekomst naar hun hand zetten.

Het indrukwekkende Marveld Recreatie kennen jullie allemaal, maar op weg daarnaartoe en terug passeer je een bedrijf dat simpel wordt aangeduid met NEDAP. Dat staat voor Nederlandse Apparaten Fabriek en misschien denken jullie nu dat ze daar leuke mixers maken, krultangen, fietspompen, scheerapparaten, zoutstrooiers en braadpannen. Fout, ze maken daar eigenlijk de toekomst. Het is een bundeling van IT-specialisten, vooruitdenkers en toekomstinvullers wat ook met een eenvoudig woord als futurologen kan worden aangeduid.

Wat daar allemaal wordt uitgedacht gaat de gemiddelde Grollenaar ver boven de pet. Heel veel Grollenaren hebben daar al diverse rondleidingen gehad en elke keer als ze dan weer buiten komen, zijn ze blij dat ze nog gewoon iemand zien fietsen. Een vrouw met een te snelle e-bike bijvoorbeeld. Dat de goede vrouw zelf links of rechts af wil slaan en dat zij (nog) niet wordt gedirigeerd via een ingebrachte chip waardoor de arme ziel wel linksaf wil maar toch rechtsaf gaat.

Ik zei net dat heel veel Grollenaren al een rondleiding bij de NEDAP hebben gehad. En ik? Ik mag er niet meer in. Van alle sneue en totaal ondeskundige types die daar naar binnen zijn gekomen was ik blijkbaar wel de allerbelabberdste. Ik schijn een hele rare uitwerking te hebben op high tec. De eerste keer dat ik er was slipte ik per ongeluk door een stralingssignaal. Er stond wel ‘verboden’ bij maar in Nederland is alles verboden, maar daar doet ook niemand wat op uit. Ik deed dat dus ook niet.

Er ontstond meteen paniek; alles begon te piepen, overal flitsten signalen aan en in de officeroom kregen de deskundigen allemaal knalrode koppen wat overigens wel mooi correspondeerde met de rode knoppen daar. Dat een eenvoudige Grollenaar ervoor kon zorgen dat een blokkade- en detectiepoort maar zo werd overschreden, daar hadden de geleerden, de hoog-intelligente jongens en meisjes van het concern met een meer dan academische achtergrond, nog niet aan gedacht. Ik wil niet pochen, maar door mijn actie heb ik er wel voor gezorgd dat het bedrijf technisch vooruitgeholpen werd omdat ik de zwakke plekken in hun systemen had blootgelegd.

Ik heb daarna een brief geschreven aan de directie, of zou dat daar weer anders heten? Ik zei dat door mijn toedoen de voortgang in de ontwikkeling van het bedrijf was vooruitgegaan, wat op zich een vreselijk slechte zin is. Maar die zin geeft wel aan wat er aan de hand is. Ik schreef ook nog dat zou kunnen worden overwogen om daar een zekere waarde aan toe te kennen die dan zou kunnen worden uitgedrukt in contanten, of was dat een woord dat ze daar al niet eens meer kennen?

Zo snel als de technologische ontwikkelingen bij de NEDAP gaan, zo langzaam kwam hun antwoord.

Uit die brief die ten langen leste op de deurmat plofte, bleek naar mijn idee - voor zover ik het begreep - dat een uitkering aan mij nou niet direct de hoogste prioriteit had.

Wat wel hoge prioriteit had was het verbod tot bezoek. Nu fiets ik er alleen nog geregeld langs.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden