Afbeelding

(Grol) voetbal

Algemeen

Ik heb inmiddels een indrukwekkend aantal horecamunten, beste Grollenaren. Daar zijn veel munten bij die het betreffende horecabedrijf allang hebben overleefd; de bedrijven bestaan niet meer, maar vanuit de oude doos staren de munten mij nog aan. Ik heb ze ook op Marktplaats gezet want ik kan me voorstellen dat mensen daar veel en zelfs heel veel belangstelling en vooral geld voor over hebben. Een munt is tenslotte een ruilmiddel, net als geld toch? Ze vertegenwoordigen een kapitaal net als goud dat zijn waarde houdt. Tot nu toe heb ik één reactie gehad: ie hadden ze better können gebroeken! Het familiekapitaal bevindt zich daardoor nog steeds op een constante hoogte of diepte.

Nou dacht ik: als straks ooit de sportvelden weer opengaan dan kan ik een deel van die munten alsnog inwisselen. Maar er is nog geen voetbal, althans geen amateurvoetbal. We kijken nu naar bijna digitale profwedstrijden in lege stadions. Maar weten jullie wat het mooiste is voor mij? Hallo, weten jullie wat het mooiste is voor mij? Ik vind die televisievoetbalwedstrijden een enorm succes. Elke keer als er weer een wedstrijd wordt uitgezonden - dat is eigenlijk dag en nacht - zit ik thuis in de skybox en word ik als een vorst bediend. Ik heb geen last van en word niet geteisterd door hevige slagregens, vlagerige wind en vervloekte kou die langzaam maar zeker in alle poriën doordringt. Nee, er wordt mij hoffelijk gevraagd of ik nog een biertje wil of bitterballen. Kom daar maar eens om op een keiharde betonnen tribune terwijl je uitzicht wordt ontnomen door heen en weer wiegende dwazen. Als dit zo doorgaat dan moeten profwedstrijden gewoon altijd digitaal en kun je de spelers vervangen door poppetjes. Als ze maar een rugnummer hebben en reclame uitstralen.

Voor ‘echte’ wedstrijden moet je toch wachten op het amateurvoetbal. En wij staan er hier geweldig voor. Dat hebben sommigen misschien nog niet in de smiezen, maar het is wel zo! Kijk, tot voor kort waren er hier nog twee clubs maar nu is dat er een - Grol is de naam - en kun je wel zeggen dat de hele Grolse bevolking wordt vertegenwoordigd door de Grol. Kom daar maar eens om. En nu we een trainer/coach hebben die zelf uit Groenlo komt, geven we aan dat we ook helemaal selfsupporting te zijn. Wat dat betekent? Geen flauw idee, maar het is wel een mooie kreet. Ik begrijp als eenvoudig supporter ook niets van de trainer, maar lees graag zijn uitspraken in de krant. Ik lees dan dat we de ruimtes klein hielden. Dat we controleerden op het middenveld, dat wij het spel breed hielden en dat de omgekeerde ruit in de tweede helft het beeld liet kantelen.

Ik zie als gewone supporter elf jongens zwoegen en ploeteren, maar er gebeurt blijkbaar heel veel meer dat ik niet zie. Geef niks, als hij het maar ziet (zitten).

En we zijn ook zo slim begonnen dit jaar: een paar overwinningen maar ook een paar nederlagen meen ik. Dat is slim; niet meteen jezelf als beste in de markt zetten maar de aandacht wat afleiden. Anders gaat iedereen zich focussen op de Grol. Je moet in de luwte bloeien, dat is waarschijnlijk ook een term van de trainer.

En als straks in het milde voorjaar de wedstrijden weer starten onder een heerlijk zonnetje en blauwe luchten dan gaan we weer genieten. Tot die tijd blijf ik thuis bij de digitale wedstrijden met naast me de oude doos met munten.

In het voorjaar ruil ik die dan eindelijk in. Dat lijkt me een uitmuntende gedachte.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant