Afbeelding

Enquête Grolse kermis

Opinie

De Stichting Grolse Kermis houdt - zoals jullie bekend zal zijn, beste Grollenaren - een enquête over de Grolse kermis. Naar mijn weten is dat de eerste keer dat een dergelijk omvangrijk onderzoek plaatsvindt. Het is natuurlijk ook uitermate nuttig te weten wat de Grollenaren graag willen en of dat spoort met de huidige systematiek.

Het houden van een enquête is een lastig en netelig onderwerp, want je weet maar nooit of je de juiste vragen stelt en of die ook zo worden begrepen als bedoeld is. Ik heb er ooit lang geleden een soort cursus voor gevolgd en wat ik me daarvan herinner is dat ik alles verkeerd aanpakte. Dat leek treurig, maar de grote deskundige zei dat het juist makkelijk was voor mij: ik moest alles anders doen!

Er zijn 13 vragen, wat een wat ongelukkig getal is, en ik zou er daarom nog graag één aan willen toevoegen. Wat ik zelf nog graag wil weten, is het volgende.

Er waren tijden dat de kermis zich afspeelde in de feestzalen in Groenlo. Daar waar destijds een tent werd neergezet was dat een gevolg van het gebrek aan accommodatie en zo zag je bijvoorbeeld in Eefsele een kermistent. Want daar was het aantal horecaetablissementen zacht uitgedrukt toch niet van die omvang dat ze met gemak de grote stroom feestvierders konden opvangen.

Hier kwam de tent op een moment dat de kermis in een dal zat. Dat is overigens een normaal verschijnsel. Het gaat net zoals in het gewone leven met ups en downs. De tent bood destijds een oplossing. Ik wil niet te ver in de tijd teruggaan, maar de feesttent was toen de beste mogelijkheid het festijn weer wat op te krikken.

In die tijd hadden we hier zalen genoeg. Als ik me nog steeds goed herinner, werd de eerste tijd de gezamenlijke horeca uitbater van de feesttent en later is dat meen ik door het kermisbestuur overgenomen.

De vraag die nu bij mij opkomt, is of de tent nog steeds als ideaal wordt gezien of dat er mensen zijn die eigenlijk terugverlangen naar het feesten in de horecaetablissementen (mooi woord). Het inrichten van een tijdelijk terrein brengt, zo denk ik, ook behoorlijke kosten met zich mee. Elk jaar opnieuw. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe de Grollenaar het huidige gegeven van die tent ervaart. Ziet hij het juist als een ideale situatie waaraan absoluut niet moet worden getornd of is er toch bij menigeen nog de gedachte dat het festijn juist ook in de hele binnenstad moet uitwaaieren? Die vraag zie ik eigenlijk niet direct in het onderzoek terug; misschien kan de Stichting Grolse Kermis die vraag nog eens expliciet voorleggen aan de mensen die graag in contact willen komen met de Stichting.

Het zou denk ik een (nog) beter totaalbeeld opleveren.

Een ander detail en een aardig bijkomend facet is ook de kroning van de koning en aanverwante koninginnen enzovoort. Vroeger werd de koning op het stadhuis gehuldigd, daar waar een koning ook eigenlijk hoort te zetelen. Dat had wel iets: de koning kreeg daar in de deftige raadzaal op de Markt een podium; natuurlijk weten we allemaal wel dat het schijn is, franje. Maar tradities horen bij zo’n festijn en geven er extra cachet en glans aan en dat moet worden meegespeeld. Dat de schutterskoning ook maar een gewoon iemand is die wellicht met een gelukschot de kroning heeft afgedwongen en die de volgende dag weer met frisse tegenzin tegen de wind in op zijn fiets naar het werk moet, doet er even niet toe.

Ik wacht met spanning op de resultaten van de enquête.

Torenwachter.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant