Afbeelding

Joost moet zingen en Tofik moet zijn mond houden

Opinie

Binnenkort is er weer het Eurovisie Songfestival. Dat hoort er toch beetje bij, in de maand van mei, die liedjes op een rij. voor jou en voor mij.
(Teksten van dit niveau zul je daar trouwens niet tegenkomen.)
Vooral die puntentelling blijft altijd spannend.
In de aanloop ernaartoe komen de songfestivaldeskundigen weer uit hun hutten. Zoals Maurice Wijnen, die is songfestivaldeskundige. Over essentiële beroepen gesproken.

Dit jaar doet Joost Klein mee voor ons. Voor ons!!
Ik hoop dat ie wint.
Voor die complotwappies die denken dat Europapa een project van de EU is.

En ik hoop nog meer dat Joost wint sinds ruim 250 ‘kunstenaars’ een petitie hebben gedeeld waarin ze hem oproepen om niet mee te doen aan het Songfestival omdat Israël ook meedoet. Er staan een paar bekende namen op en een hoop niemanden.
Die oproep is niet gedaan omdat Israël buiten Europa ligt (wel raar overigens dat ze meedoen aan een Eurovisie Songfestival, maar daar gaat het nou niet om), maar omdat Israël verschrikkelijk huishoudt in de Gaza-strook. Wat natuurlijk ook zo is, los van hoe je dat noemt en wie je daar de hoofdschuldige van vindt.

Maar die petitie is natuurlijk - al dan niet besneden - gelul: een zanger die er niks mee te maken heeft, moet een festival dat er niks mee te maken heeft boycotten, omdat er een Israëlische artiest meedoet die er ook niks mee te maken heeft.
Gemakzuchtige publiciteitsgeile betrokkenheid over de rug van een artiest die de kans van zijn leven krijgt.
Dan leg je wel heel veel druk op zijn schouders, die zonder zijn colbertje helemaal niet zo breed zijn.

Joost heeft al gezegd gewoon mee te doen, en terecht.
Europapa is een nummer waar je vrolijk van wordt. Net zoals van Tofik Dibi die de petitie getekend heeft en zich schrijver noemt.

Twaalf punten voor Europapa van de jury van Oost Gelre alvast, een vak- en publieksjury bestaande uit me myself and I (dat is wel echt een lekker nummer trouwens).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant