Gezellige drukte bij de Sterrenkijkdagen in Lichtenvoorde. Eigen foto

Gezellige drukte bij de Sterrenkijkdagen in Lichtenvoorde. Eigen foto

Sterrenkijkdagen in Oost Gelre

Natuur

LICHTENVOORDE - Bij de speeltuin aan de Sperwer in Lichtenvoorde was er dit jaar de mogelijkheid om door grote telescopen naar de sterren te kijken. Dit vond plaats in het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen, een evenement dat afgelopen weekend plaatsvond op diverse plekken in Nederland.

Op de eerste dag, vrijdag, van dit populaire evenement was het wisselend bewolkt en regenachtig. De organisatie, in handen van Astronomie Club Oost Gelre, besloot daarom deze avond niet met de apparatuur op pad gegaan. “Na 21.00 uur werd het echter kraakhelder en waren de maan en Jupiter prachtig zichtbaar. Dat is erg vervelend als je een evenement hebt afgelast, maar dat is de natuur. Soms erg onvoorspelbaar.”, vertelt Joop Hubers namens de organisatie.

De zaterdagavond begon ook bewolkt, maar de vooruitzichten waren beter. “We hebben in de schemering onze telescopen opgesteld en al snel kwamen de eerste bezoekers. Zo nu en dan waren de maan en Jupiter tussen de wolken door goed te zien.” Er werd door de bezoekers grif gebruik gemaakt van de grote 200 mm spiegeltelescoop (van Astrid en Jeroen Doppen) en de 80 mm lenzenkijker (van Joop Hubers) om deze hemellichamen te bekijken. Eenmaal goed afgesteld volgen deze kijkers de maan en Jupiter vanzelf en bleven ze mooi midden in het beeldveld staan. 

Er waren vooral veel kinderen die met papa en mama kwamen kijken. Voor het geval de kijkers bezet waren konden de aanwezige bezoekers bij Godfried Nijs en Tom Waalderbos terecht. Met hun geautomatiseerde telescopen konden zij opnames maken van de Andromedanevel, een sterrenstelsel op een afstand van 2,5 miljoen lichtjaar tot de aarde, en direct zichtbaar maken op het beeldscherm van hun laptop. Ook de Orionnevel, een stervormingsgebied op een afstand van 1500 lichtjaar, was na 20 seconden al mooi op het beeldscherm te zien.

De organisatie kijkt zeer tevreden terug op de succesvolle avond. “We mochten veel belangstellenden ontvangen op deze prachtige locatie. Tijdens het evenement trakteerden buurtbewoners ons op een zeer gewaardeerd warm kopje koffie. We komen volgend jaar graag weer op herhaling!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant