De oudere kinderen begeleiden de jongste bij een feestelijke rondje om de gracht.  Foto: Kyra Broshuis
De oudere kinderen begeleiden de jongste bij een feestelijke rondje om de gracht. Foto: Kyra Broshuis

Loop of fiets, dan verdien je iets!

Onderwijs

‘t Carillon doet mee aan Cycling4School

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Meer kinderen die op de fiets of lopend naar school komen in plaats van met de auto. Dat is kortgezegd de doelstelling van Cycling4School. Het is een beloningsproject gericht op ouders en kinderen om de omgeving van basisscholen autoluwer en dus veiliger te maken én om kinderen zelfstandiger en zekerder te maken in het dagelijks verkeer. Basisschool ‘t Carillon in de binnenstad van Groenlo doet eraan mee. 

Juf Inge Konings van ‘t Carillon vertelt over de speciale actieweek: “We zijn de hele week op school bezig met de actie en vandaag, donderdag, is de actiedag op straat en op het plein van de school.” En dat is te zien want het plein en de straat zijn prachtig versierd en er staan opvallend veel fietsen en stepjes geparkeerd. “We willen de kinderen zeker vandaag stimuleren om met de fiets of op de step te komen. De jonge kinderen worden door de oudere kinderen geholpen met het versieren van de fiets of step. Aan het eind van de dag maken we dan een mooi rondje langs de gracht. Daarnaast hebben we op de deuren van de lokalen een grote poster gehangen waarop de kinderen aan kunnen geven hoe ze op de dagen van deze week naar school zijn gekomen. Ze kunnen kiezen uit alleen fietsen, samen met een ouder of begeleider fietsen, met een step, alleen lopend of lopend met begeleiding of met de auto. Die laatste optie willen we eigenlijk zo min mogelijk zien op de posters.” De uitkomst van de poster wordt ook gebruikt voor onderzoek, zo legt verkeerskundige Ineke Spapé van Cycling4School uit. “We hebben ook onderzoek uitgevoerd vóór de projectweek; zo krijgen we in beeld of deelname alleen al leidt tot minder autogebruik voor kinderen in het basisonderwijs”

‘Vraag vooral ook je ouders om niet met de auto te gaan’ 
Wethouder Karel Bonsen is namens de gemeente Oost Gelre aanwezig en gaat met de kinderen in gesprek. Op de vraag of iemand weet wat een wethouder is, zegt Sven: “De baas van het land.” Bonsen zegt dat hij dát niet is. “Laten we het maar houden op een hulpje van de burgemeester..” Hij vraagt de kinderen wat zij zouden doen als zij de burgemeester zouden zijn. De antwoorden komen direct: een skatebaan, een gamehal, een stepbaan op het dak van de school en een snoepkraam. Na afloop drukt Bonsen de kinderen op het hart om ook vooral hun ouders te vragen om lopend of op de fiets naar school te gaan.” De school kan, door de deelname aan het project, rekenen op een bijdrage ter waarde van 500 euro. “Waar we dat bedrag precies aan gaan besteden, weten we nog niet”, zegt juf Inge. “Dat gaan we ook samen met de kinderen overleggen. Misschien een bmx-clinic of materiaal voor het schoolplein.” De wens van de kinderen voor een stepbaan op het dak gaat vooralsnog niet door.

Foto: Kyra Broshuis
 Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids