Britt Boekelder uit Beltrum bij 'L'unité des mains'. Foto: Barbara Pavinati

Britt Boekelder uit Beltrum bij 'L'unité des mains'. Foto: Barbara Pavinati

‘Misschien zit er tussen jullie ook wel een Nobelprijswinnaar!’

Onderwijs

GROENLO - De opening van de expositie van de eindexamenleerlingen Beeldende Vorming havo 5 en vwo 6 van het Marianum op donderdagmiddag 4 april overtreft ieders stoutste verwachtingen. De tentoongestelde werken zijn van hoog niveau en laten een diep inzicht in de menselijke psyche, het menselijk lichaam en de maatschappij zien. 

Door Barbara Pavinati

Er is naast met potlood en papier met divers materiaal gewerkt: klei, gips, kippengaas, spiegels en bijvoorbeeld was. De werken verbeelden uiteenlopende zaken. Zo is er een gedetailleerde close-up van een handplooi nageschilderd, maar ook een speels en ruimtelijk gordijn gemaakt van pomponbolletjes dat ons laat zien dat we ons verschuilen achter afleidingsmanoeuvres. Ook komen er veel ogen in de tentoonstelling voor. De leerlingen vertellen fier aan ouders en andere belangstellenden over hun creaties en het proces van totstandkoming. Locatiedirecteur Kasper Put opent vol trots de tentoonstelling: ”Creatieve vorming is erg belangrijk voor de mens. Veel Nobelprijswinnaars doen aan creativiteit naast hun werk. Misschien zit er tussen jullie ook wel een Nobelprijswinnaar!”

Persoonlijk werk
De expositie is georganiseerd door de docenten Kunst en Beeldende Vorming Arleen Nijman en Nicol Schreur: “De leerlingen konden uit zeven thema’s kiezen. Ze zijn een jaar met dat thema bezig geweest en hebben het helemaal uitgediept. Ze moesten twee platte en een ruimtelijk werk maken. De punten zijn voor de vormgeving, de inhoud en het proces. Het is de bedoeling dat ze een heel persoonlijk werk maken dat dicht bij henzelf staat.”

Volledig vrij
De leerlingen hebben het proces om tot een kunstwerk te komen allemaal nauwkeurig bijgehouden in een schetsboek. Aan de hand van onder andere brainstorms, inspirerende voorbeelden, materialenstudie en ideeschetsen zijn ze dit jaar tot een vrij werk gekomen. Britt Boekelder: “Dit is het leukste wat ik dit schooljaar heb kunnen doen. Normaal krijg je een opdracht, maar nu was ik volledig vrij. Ik heb mij verdiept in het thema (r)evolutie en ben met al mijn opdrachten wel 150 uur bezig geweest. In mijn werk geef ik mijzelf bloot en laat ik zien dat de mens een kwetsbaar wezen is. Thema’s zijn mensenrechten en feminisme. Na mijn vwo-eindexamen heb ik een tussenjaar en ga ik veel reizen. Ik ga mij voorbereiden op de ArtEZ in Zwolle en een porfolio opbouwen. Ik wil daar interieurarchitectuur studeren.”

Uitdagen
Quinty Lukkassen neemt na haar eindexamen ook een tussenjaar waarin ze een vooropleiding gaat doen. Daarna wil ze de docentenopleiding Beeldende Vorming in Zwolle gaan doen: ”Ik vind het altijd heel leuk om mensen te inspireren. Mijn werk ‘Innerlijke worsteling’ is een hoofd dat van kippengaas gemaakt is met een rood gipsen beeld erin dat een lichaam voorstelt. Het laat zien dat we teveel in ons hoofd zitten en er soms maar moeilijk uitkomen. Normaal teken en schilder ik heel veel. Nu heb ik voor andere materialen gekozen, omdat ik het leuk vond om mezelf uit te dagen en wat nieuws te proberen.”

Expositie
De expositie is tot en met 21 juni te bewonderen aan de Deken Hooijmansingel 1 in Groenlo.

Quinty Lukkassen (18) uit Lichtenvoorde bij 'Emotionele verwarring', 'Mijn ware zelf' en 'Innerlijke worsteling'. Foto: Barbara Pavinati
De Lichtenvoordse Myon van den Berg (16) bij 'Afgeleid'. Foto: Barbara Pavinati
Ilse Kleinmeulman uit Lichtenvoorde bij 'Herkenning'. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant