Afbeelding
Foto:

Frank Zand | Hutweer

Opinie Columns

Vorige week was er sprake van een hittegolf. Het is maar een definitie binnen gematigde Nederlandse kaders en sommige Arabische turners zullen er niet wakker van liggen, maar ik wel.

Zoveel dagen boven de 25 graden en daarvan weer zoveel dagen boven de 30 graden Celcius. Het was zelfs boven de 35, een aantal dagen zelfs boven de 37 graden, dat is boven de normale lichaamstemperatuur van normale mensen zoals ik.

Waardeloos, alsof je de hele dag koorts van buiten hebt. Mijn omgeving was dus warmer dan ikzelf (als mijzelf heet dat hier soms). Een vreemde gewaarwording: normaal verwarm ik mijn omgeving - ik heb inmiddels tientallen referenties - maar nu was het dus een aantal dagen andersom.

In Hupsel, vroeger een piepklein plaatsje maar nu doorsneden en bedolven onder de nieuwe N18, gaf het weerstation - de weerhut heet dat heel gezellig - zelfs 40 graden aan. Dat was weliswaar de gevoelstemperatuur, maar dat is de enige temperatuur die er echt toe doet voor een gevoelsmens. Vraag maar na bij die referenties uit de eerste alinea.

Ons Hupsel is gemiddeld een stuk warmer dan hun De Bilt. Ik zeg ons Hupsel, hoewel het in Berkelland ligt. Maar het is voor de lezers van de Groenlose Gids en de Elna de dichtstbijzijnde meteorologische KNMI-hut. Jawel, koninklijk.

Ik wil niet komkommerklagen, maar het was zeker vorige week veel te warm. 's Nachts kun je niet fatsoenlijk slapen, en dan hoef ik nog niet eens wakker te liggen vanwege verdrogende gewassen, zoals de arme boeren die veel grotere problemen hebben.

Maar het is gewoon te warm voor coole mensen, zelfs met alle ramen in de hut zo ver mogelijk open; waardoor je trouwens buren hoort snurken, hoesten, niesen en andere handelingen hoort verrichten. Zelfs met dit plakhete weer handelingen die je alleen maar wilt horen als je zelf onderdeel van het uitvoerende gezelschap bent.

Het is geen incident, het is de klimaatverandering. Door ons mensen veroorzaakte opwarming. Ook al is Donald het niet met mij eens. Hij zal het weer een fakecolumn vinden.

Dat mag hij vinden en dat kan hij dan mooi kwijt in de enquĂȘte die Achterhoek Nieuws onder de lezers houdt. Dat kan nog tot 31 augustus, Nederlandse tijd. En er zijn mooie prijzen te winnen. Onder andere een bundel met gedichten en columns, niet van mij, maar van Eva Schuurman.


Frank

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids