Afbeelding

Ruimte voor nieuwe bedrijven op Laarberg Noord

Politiek

GROENLO - Ruim 30 hectare is er beschikbaar op het plan Laarberg Noord fase 2. De gemeente Oost Gelre maakt met een bestemmingsplan de vestiging van nieuwe  bedrijven op Laarberg mogelijk. Met dit plan wordt tevens uitvoering gegeven aan het besluit van maart 2023 dat de vestiging van een biovergister uitsluit.

Door Kyra Broshuis

Laarberg Noord fase 2 is het laatste deel van het totale plangebied van Laarberg. In eerste instantie was dit deel bedoeld voor zogenaamde biobased bedrijven zoals een grote mestvergister,  maar van dat plan is dus afscheid genomen. Er worden nu reguliere bedrijfskavels uitgegeven. En daar is absoluut behoefte aan, zo zegt wethouder Arjen Schutten. 

Wachtlijst
“Er zijn veel gegadigden, er wordt zelfs met een wachtlijst gewerkt. Er kunnen tientallen bedrijven terecht op dit stuk. Het terrein is ook geschikt voor zogenaamde grote ruimtevragers. Toch willen we niet de grote warehouses hebben, de gigantische blokkendozen. Die moeten natuurlijk ook ruimte krijgen, maar daar zijn andere bedrijventerreinen voor. Onze voorkeur gaat uit naar bedrijven met zoveel mogelijk toegevoegde waarde zoals werkgelegenheid. Als we vierkante meters gaan uitgeven, dan willen we dat doen aan bedrijven die daar mensen aan het werk kunnen zetten. We gaan heel duidelijk niet voor de ‘loze ruimtes’. We willen onze lokale bedrijven, die graag door willen groeien, ook bedienen. Bedrijven ontwikkelen zich en hebben behoefte aan groei, ze schuiven dus door.” De wethouder bevestigt dat de vraag naar bedrijfskavels iets begint af te nemen. “Maar er zijn nog steeds heel veel bedrijven die graag willen. We lijken nu in iets rustiger vaarwater te zitten maar de RPW (het Regionaal Programma Werklocaties dat sinds 2017 de kaders vormt voor het regionaal bedrijventerreinenbeleid) verwacht dat er in Oost Gelre straks weer sprake zal zijn van veel vraag naar ruimte op bedrijventerreinen.”

Stroomnet
Voor de bedrijven op het nieuwe plan zal aansluiting op het stroomnet nog wel ‘een uitdaging’ vormen, zo drukt de wethouder het voorzichtig uit. “Er zijn wel mogelijkheden om onderling het een en ander te regelen met uitruil en andere afspraken. Dat stimuleren we als gemeente ook. Deel met elkaar waar je last zit, maar ook waar je ruimte zit. Er is veel onderzoek gaande naar systemen die off-grid mogelijkheden bieden. Energievoorziening is overal een grote zorg. Het gaan niet alleen om de netcongestie maar ook om vakmensen om het netwerk up-to-date te krijgen.” Op het concept-bestemmingsplan is een aantal zienswijzen ingediend. Eén daarvan ging over de veelbesproken migrantenhuisvesting op Laarberg. “Die huisvesting gaat in elk geval niet in dit specifieke deel plaatsvinden”, zo zegt de wethouder.

De buurt is door de directeur van de gebiedsonderneming geïnformeerd over de plannen. Daarnaast is er op 9 januari een inloopmoment geweest om toelichting te geven op het plan en waar geïnteresseerden hun vragen konden stellen. Na vaststelling van het plan door de gemeenteraad ligt het vastgestelde bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan nog 6 weken ter inzage.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant