Harrie Hoitink (links) en Rob Porskamp (rechts), staande voor Brouwersnös in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Harrie Hoitink (links) en Rob Porskamp (rechts), staande voor Brouwersnös in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Derde BIKE-BEER-BBQ van RTC Groenlo

Sport

Wielerspektakel met Grolse Kermis 2022

Door Theo Huijskes

GROENLO - “Wie de Grolse Kermis niet alleen sportief, maar bovenal gezellig wil beginnen, neemt op zondagmorgen 21 augustus aanstaande met zijn elektrische of gewone fiets deel aan de BIKE-BEER-BBQ, die het Groenlose Proeflokaal Brouwersnös samen met de Ren- en Toerclub Groenlo (RTCG) voor de derde maal organiseert. Eerst gezellig fietsen en aansluitend samen met de overige deelnemers genieten van ambachtelijk gebrouwen biertjes en daarbij tegelijkertijd een overheerlijk gerecht van de barbecue.” Deze prachtige volzinnen komen uit de mond van Harrie Hoitink, voorzitter van de organiserende, kleurrijke wielerclub.

Hoitink en zijn collega-organisatoren zijn trots dat er inmiddels kan worden gesproken over een jaarlijks terugkerend gebeuren. “Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende soorten tochten. Zo zijn er tochten voor de (elektrische) fiets, maar ook voor de racefiets, alsmede de gravelbike/MTB. Alle tochten starten en eindigen bij Brouwersnös aan de Eibergseweg.”

Enthousiaste reacties van de deelnemers
Rob Porskamp van Brouwersnös blikt nog even terug op de eerste editie in 2020. “In dat jaar waren er in verband met de coronapandemie nauwelijks activiteiten en ging ook de kermis niet door. Daarop hebben wij in samenwerking met de RTCG het idee vormgegeven om binnen de aanwezige mogelijkheden toch een leuke activiteit te organiseren. Dat werd dus de BIKE-BEER-BBQ. Ruim tachtig fietsers namen er toen aan deel en waren na afloop dolenthousiast. Vervolgens hebben wij in 2021 de tweede editie gehouden en dat nota bene andermaal in een jaar zonder kermis. En dat ook nog eens met niet alleen oud-deelnemers, maar tevens talrijke nieuwe gezichten. Voor ons het bewijs dat de BIKE-BEER-BBQ bij sportieve fietsliefhebbers aanspreekt en derhalve een blijvertje is.”

De start van de derde BIKE-BEER-BBQ is dus op kermiszondag aanstaande, tussen 9.30 en 10.30 uur. “Maar let wel, een en ander vindt plaats nadat eerst alle deelnemers zijn getrakteerd op koffie of thee met een lekkernij”, aldus Hoitink. “Vervolgens zijn er verschillende routes te rijden. Die zijn uitgezet door leden van de RTCG. Als wielrenners, gravelrijders en mountainbikers kennen wij praktisch iedere weg in de verre omtrek. Wij hebben dus de mogelijkheid om de mooiste, meest afwisselende routes samen te stellen. Speciaal voor de BIKE-BEER-BBQ hebben wij zes routes gemaakt: twee voor de gewone fietsers en e-bikers, twee voor de racefietsers en twee voor de gravelrijders/mountainbikers.”

Routes met lengtes van 25 tot 80 kilometer
Gewone fietsers en e-bikes hebben de keuze uit een route van 35 en van 50 kilometer. Harrie Hoitink: “Ze voeren allebei richting Eibergen en Neede. Je rijdt over rustige landweggetjes, langs en door prachtige natuur en over weggetjes die menigeen nog niet kent. De 35 kilometer-route gaat door de Holterhoek naar het Kerkloo-bos, langs de Mallumse molen en vervolgens richting Neede, waar onder andere Huize de Kamp wordt gepasseerd. De 50 kilometer-route voert langs de Berkel in Rekken en komt zelfs in het Assinkbos. Racefietsers hebben de keuze uit een route van 60 kilometer en een route van 80 kilometer. De langste route gaat richting Diepenheim. De twee gravelroutes hebben een lengte van 45 en 70 kilometer. Ze gaan voor het overgrote deel over zandpaden, kerkenpaden en gravelstroken.”
Alle routes passeren één of meerdere horecagelegenheden, zodat de gelegenheid bestaat voor degenen die dat willen om gezellig een kop koffie met appelgebak te nuttigen. De tochten zijn niet uitgepijld. Iedere deelnemer ontvangt een gpx-bestand van de route, de routes voor de e-bikers en gewone fietsers staan daarnaast ook op papier.

Gezelligheid troef na afloop van de fietstocht
Wat de BIKE-BEER-BBQ bijzonder maakt is de gezelligheid na afloop van de ritten bij Brouwersnös. Rob Porskamp: “Bij terugkomst is de tap met onze Brouwersnös-biertjes open, maar kun je ook een bezoek brengen aan de wijn- of cocktailbar. Vervolgens wordt door onze koks de barbecue ontstoken. Tussen de bedrijven door zorgen de band Kartoffelsalat en DJ Shaky voor een extra gezellige sfeer.”
De kosten voor deelname bedragen 25 euro per persoon. Dat is inclusief onder andere koffie of thee met wat lekkers, gekoelde biertjes of andere drankjes en een gerecht van de barbecue. Opgave voor de e-biketocht kan door een mail te sturen naar rob@brouwersnos.nl. Je betaalt dan bij de start. Deelnemers aan de race- en graveltoertochten kunnen zich daarnaast voorinschrijven via www.fietssport.nl/inschrijven/53811.
Let wel: het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, dus tijdig aanmelden wordt aangeraden.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids