Een beeld van de tocht, die destijds dwars door de Kneipe van Ludwig Reirink in Zwillbrock voerde. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de tocht, die destijds dwars door de Kneipe van Ludwig Reirink in Zwillbrock voerde. Foto: Theo Huijskes

Marveldtocht beleeft 25ste, tevens jubileumeditie

Sport

Tocht heeft inmiddels de officiële aanduiding KLASSIEKER!

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wat voorheen de Marveld ATB-tocht heette en dit jaar na alle aan de dag gelegde voorbereidingen voor de 25ste jubileumeditie van start gaat met het uithangbord ‘Marveld Klassieker, Gravel- & MTB-tocht’, vindt plaats op vrijdag 30 december aanstaande. Heeft de tocht in de voorafgaande 24 jaar reeds zijn populariteit bewezen bij zowel de deelnemende wielrenners, fietscrossers, alsmede hun begeleiders en niet te vergeten het van jong tot oud toekijkende, altijd enthousiaste publiek, dit jaar zal men extra verrast worden met een nieuwe aanpak. 

De organisatie is namelijk van mening dat bij de 25ste editie ook een jubileumprogramma hoort. En de invulling daarvan denkt men naast de nieuwe naamgeving van het gebeuren te kunnen realiseren met de organisatie van een tocht met verrassend nieuwe MTB- en gravelroutes, een frisse nieuwe pauzeplek en een gezellige afterparty. Dat er deze keer ook gekozen kan worden voor gravelroutes, is voor velen geen verrassing. Het zeker in de ogen van de wielerhebbers unieke Achterhoekse gebied kent immers vele gravelstroken, zandwegen en kerkenpaden en is daardoor ontzettend in bij de zogenoemde gravel-bikes. Deelnemers die willen gravelen, hebben de keuze uit twee routes: 50 en 70 kilometer. De gravelroutes worden als GPX-bestand aangeboden en de MTB-routes zijn geheel uitgepijld. Wie wil MTB-en kan een keuze maken uit drie afstanden. De kortste afstand (25 kilometer) is speciaal uitgezet voor de beginnende fietsers, die kennis willen maken met het mountainbiken en het rijden van toertochten. De meer ervaren MTB-rijders kunnen kiezen voor een rit van 40 of 60 kilometer door het Achterhoekse coulissenlandschap. Alle routes gaan over paden, door bossen, over boerenerven, door schuren en over singletracks.

Henk Hilverink als organisator van de eerste tocht
Wanneer er iemand is, die niet alleen aan de wieg heeft gestaan van deze inmiddels jubileumtocht, maar ook jaren achtereen op een bijzonder actieve wijze een aandeel heeft gehad in het wielergebeuren, dan is het wel Henk Hilverink uit Groenlo. In het verlengde daarvan laat pr-man Wilco Winkel weten dat het is begonnen met een tocht, die een groepje Grollenaren en dat jaarlijks tussen Kerst en Oud & Nieuw maakte. “Een en ander vond plaats in de negentiger jaren en het ging daarbij telkenmale om een tocht van circa 100 kilometer. Naast Henk bestond dat groepje uit Bernard Gockel, Tonny Geurkink, Willem Kamphuis, Ben Reijrink, Aloys van Uem en Stef te Woerd. Toen er ook in deze regio veldtochten werden georganiseerd, sloegen genoemde renners de handen ineen om de eerste veldtoertocht van Groenlo te organiseren. Vanaf de eerste editie is de start bij Marveld Recreatie in Groenlo. De belangstelling was in de beginjaren van dien aard -eerste editie 75, tweede editie 175 en derde editie 350 deelnemers- dat er niemand binnen de organisatie nog het woord stoppen in de mond wilde nemen. Het aantal is vervolgens blijven groeien tot maar liefst 1700 deelnemers bij de editie 2018. De eerste drie jaren werd de tocht niet onder de vlag van de Nederlandse Toerfietsunie georganiseerd. In die tijd werd er door organisatie en deelnemers gesproken over de eerste Zwarte Cross van de Achterhoek op de mountainbike.”

Grote deelname vanuit Duitsland 
Vanaf de eerste editie eind jaren negentig begroet de organisatie ook ieder jaar veel enthousiaste deelnemers uit Duitsland. Wilco Winkel daarover: “Ook hierin heeft Henk Hilverink een belangrijke rol gespeeld. Bij de eerste editie van de tocht stond er weliswaar maar één Duitser aan de start, maar het betrof wel een goede vriend van Henk, die van meet af aan onder de indruk was van de tocht met het gevolg dat hij vele vrienden en bekenden uit Duitsland wist over te halen om ook deel te nemen. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat de beslissing om de tocht gedeeltelijk op Duitse grond uit te zetten, en niet te vergeten door de alom bekende, beter gezegd legendarisch Kneipe van Ludwig Reirink in Zwillbrock, een belangrijk steentje heeft bijgedragen aan de grote deelname vanuit Duitsland”, aldus Wilco Winkel, die tenslotte nog kwijt wil dat de start van de toertocht op 30 december plaatsvindt tussen 8.30 uur en 10.30 uur op sportpark De Blanckenborg bij Marveld Recreatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids