Hans Scheinck tijdens de opening van het Marveld Toernooi afgelopen jaar. Foto: Marveld Toernooi

Hans Scheinck tijdens de opening van het Marveld Toernooi afgelopen jaar. Foto: Marveld Toernooi

Hans Scheinck bijna voorzitter Grol af

Sport

GROENLO - Nog een paar dagen. Dan draagt Hans Scheinck zijn voorzittershamer over aan zijn opvolger Stan Raben bij voetbalbolwerk Grol. Met hem kijken we terug op een bewogen periode waarop hij toch vooral met dankbaarheid terugkijkt.

Door Henri Walterbos

Waarom vond je het tijd worden om de voorzittershamer over te dragen?
“Omdat het na 12 jaar tijd is voor iemand anders. Andere generatie, andere ideeën, andere aanpak, nieuwe energie. Bovendien speelde zeker mee dat ik in maart in de gemeenteraad van Oost Gelre ben gekomen. Als voorzitter van de grootste vereniging in Oost Gelre kun je dan maar zo in een ‘dubbele pet’ situatie terecht komen. Dat wilde ik niet.”

‘Kleine hoogtepunten zijn
telkens het
‘hoi Hans’ van
jeugdspelers,
het ‘goedemorgen
voorzitter’ van
senioren leden’


Het was al vele jaren een ‘publiek geheim’ dat jij de ambitie had om ooit voorzitter van Grol te worden.  Wat deed jou besluiten om het te gaan doen, toen je daadwerkelijk gevraagd werd?
“Onze gezinssituatie was er goed op voorbereid, de kinderen waren volwassen. Natuurlijk speelde de liefde voor de club mee. Zo’n vrijwilligersfunctie op je nemen moet je niet alleen uit het verstand, maar ook vanuit je hart doen.”

Hoe kijk je terug op jouw periode als voorzitter? Het waren bewogen jaren. Kijk naar bijvoorbeeld de omslag naar een nieuw technisch beleid dat zijn vruchten afwerpt inmiddels, de coronaperiode, de fusie, de (energie)crisis waar we nu in zitten.
“Het waren twaalf mooie en zeker ook zware jaren. Er is van alles in beweging gekomen. In de eerste plaats meer aandacht voor voetbal. Niet alleen voor het eerste elftal maar voor alle teams. Een nieuwe bestuurlijke structuur, meer verantwoordelijkheid en budget voor de vier nieuwe deelbesturen. Waardering voor de bijna 400 vrijwilligers concreet maken, waarom zijn zij zo belangrijk. Techniektraining bij de pupillen als basis van het voetbal. Een gratis eigen Voetbalschool als een vrijwillig derde trainingsmoment in de week. Tegenwoordig zelfs training van bewegingstechniek/motoriek voor het hele lichaam. Een hoofd opleidingen aangesteld als verbindingsofficier tussen trainers en als aanjager van nieuwe trainingstechnieken en spelprincipes in de wedstrijd. Met als mooi gezamenlijk resultaat dat onze drie eerste selecties bij de jeugd in de landelijke divisies spelen. Onze jeugdopleiding staat voor het eerst in de landelijke top 100. Verder samenwerking laten ontstaan tussen commissies en andere organen zodat zaken samen worden opgepakt. Wedstrijdzaken bijvoorbeeld is een automatische piloot. Spelers van selectieteams bij de senioren fluiten zaterdags een jeugdwedstrijd. Daarnaast heeft de accommodatie elke dag aandacht gekregen. Er zijn kleedkamers bijgebouwd, kleedkamers grondig gerenoveerd, er zijn energiebesparingen gedaan, de kunstgrasvelden zijn na 10 jaar vervangen, er kwam een kledingmagazijn, nieuwe ruimtes voor de sproei-installatie en opslag voor het beachveld. Als mooi cadeau vanuit de fusie met Grolse Boys kwam er nieuw half kunstgrasveld met de naam ‘Het Wilgenpark.’ Het verenigingsarchief heeft een eigen ruimte gekregen en is zeer professioneel opgezet. De paramedische begeleiding heeft een grote nieuwe behandelruimte gekregen. De jubilarissen worden nu op een aparte avond gehuldigd, de relatie met de pachter van het sportcafé is zakelijker geworden maar tegelijkertijd met meer openheid naar elkaar toe. Verder is onze communicatiefunctie ijzersterk. We communiceren binnen de vereniging en naar buiten toe op een zeer professionele en moderne manier.”

Is een voorzitterschap eigenlijk wel een functie die je er zo bij kunt doen, naast je werk? Met alle regelgeving en belangen en geledingen is het bijna een bedrijf dat je leidt, moet je 24 uur aan staan, bereikbaar zijn.
“Het is een parttime 24-uurs baan. Elk moment kan er iets zijn. Je moet met veel mensen overleggen. Je moet relaties met mensen opbouwen, telkens weer. Hoewel je eigenlijk niet voortdurend eindverantwoordelijk wilt zijn, wordt er wel voortdurend zo naar je gekeken. Hoewel het een zware functie is, kun je dat wel naast je werk doen, maar dan moet je ongelooflijk scherp plannen en niet te lang over beslissingen doen. Als het thuisfront er niet achter staat, moet je er zeker niet aan beginnen. Daarom heb ik ook gezegd, zoek niet iemand met een heel jong gezin of nog thuiswonende kinderen. Mensen vergeten nog wel eens dat de voorzitter en andere bestuursleden ook vrijwilligers zijn. Daar staat tegenover dat mensen van dit soort bestuurlijke functies er heel veel van kunnen leren, daar hebben ze in hun eigen loopbaan voordeel van.”

Wat zijn voor jou hoogtepunten?
“De fusie met Grolse Boys, het 100-jarig bestaan, de historische promotie van Grol 1 naar de eerste klas, in de top 100 staan van de jeugdopleidingen, de aanleg van ‘Het Wilgenpark’ op ‘Den Elshof’, de voortdurende verbetering van de accommodatie. Jubilarissen en andere leden huldigen geeft veel voldoening. Kleine hoogtepunten zijn telkens het ‘hoi Hans’ van jeugdspelers die je tegenkomt en het ‘goedemorgen voorzitter’ van de senioren leden. Die verbondenheid en die waardering die daaruit spreken, geven je een geweldige energie. Jaarlijkse hoogtepunten zijn zeker het Marveld Toernooi met de sponsoravond, het Wissink Toernooi, de twee fancy fairs en het eerste competitieweekend van het nieuwe seizoen. De oprichting van een nieuw commercieel team dat ons een sterke binding met bestaande en nieuwe sponsoren heeft opgeleverd. Deze betrokken sponsoren zorgen wel voor 40 procent van de inkomsten van Grol.”

Dieptepunten? 
“Het overlijden van tientallen dierbare, trouwe leden in die twaalf jaar. Het overlijden van twee jonge kinderen die met de Grol verbonden waren deed heel erg zeer. Het twee keer degraderen achter elkaar van Grol 1 gaf ook verdriet maar dat is heel ander verdriet, meer een diepe teleurstelling. De coronajaren 2020-2022 waren eigenlijk dieptepunten maar we hebben het als vereniging heel goed opgepakt. We zijn er eigenlijk sterker uit gekomen.”

Bij wedstrijden va Grol 1 loop je altijd een beetje zenuwachtig langs de lijn heen en weer. Blijf je naar Grol 1 gaan? Blijf je nog fluiten?
“Door het op en neer lopen langs de lijn kan ik Grol supporters even spreken en mijn zenuwen in bedwang te houden. Misschien voel ik me ook wel teveel verantwoordelijk voor de uitslag. Natuurlijk blijf ik Grol 1 kijken. Maar ook de andere teams bij de jeugd en de senioren wil ik graag zien spelen. Scheidsrechter blijf ik ook bij de jeugd en de senioren.”

Wat ga je het meest missen?
“De mensen, de sfeer, het met elkaar overleggen, de contacten met de andere verenigingen, de gemeente en de KNVB. En natuurlijk ook wel een beetje ‘het gedram’.”

Wat ga je niet missen?
“De druk die je 24 uur per dag voelt. Dat ligt meer aan mij persoonlijk dan aan de vereniging.”

Waar staat Grol over 10 jaar?
“De club zal zich verder blijven ontwikkelen. In de organisatie, op voetbalgebied, bij de accommodatie, op nieuwe maatschappelijke thema’s zoals gedrag en gezondheid, nieuwe kansen gaan pakken zoals een buitenschoolse opvang, energieneutraal sportpark zijn. De Grol is een ‘sterk merk’ en daarmee kun je veel bereiken.”

Heb je nog tips voor je opvolger? 
“Eigenlijk niet. Hij moet zijn eigen weg in de vereniging vinden. Dat gaat hem zeker lukken. Dat vertrouwen heeft iedereen in hem. Anders hadden we hem ook niet gevraagd.”

Hans Scheinck die onlangs broer Alphons toe mocht spreken en huldigen met zijn 50 jaar lidmaatschap. Foto: Marcel Houwer

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant