De eerste MTB'ers zijn weg op de nieuwe route. Foto: Mark Ebbers

De eerste MTB'ers zijn weg op de nieuwe route. Foto: Mark Ebbers

Nieuwe MTB-route in Oost Gelre geopend

Sport

VRAGENDER/LICHTENVOORDE - Het is niet de langste en nog niet de laatste MTB-route in de Achterhoek, maar met de ingebruikname van de acht kilometer lange route vanaf de Besselinkschans is de regio wel weer een stukje dichterbij het einddoel gekomen: het aan elkaar verbinden van de hele Achterhoek door MTB- en gravelbike-routes. Op zaterdag 30 maart werd bij Beneman in Vragender de route ingeleid door verschillende betrokkenen en daarna werd een paar kilometer verder op de schans de route plechtig onthuld en befietst.

Door Mark Ebbers

Enkele tientallen mensen hadden zich verzameld in De Schoppe, een groot deel in wielrennerstenue. Veelal van een ‘zekere leeftijd’ en alleen mannen. Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme, opende de bijeenkomst. “We doen het niet bij elke nieuwe route, maar af en toe is het goed om samen te komen voor een officiële opening.” Hij wees, net als anderen die middag zouden doen, op de gevoeligheden rond MTB- en andere fietsroutes door natuurgebieden. “De routes zijn aangelegd met een reden, op een manier om tegemoet te komen aan kritiek van andere gebruikers van de gebieden.”

Arjen Schutten sprak als wethouder van de gemeente Oost Gelre. Hij verontschuldigde zich voor het ‘oneigenlijke’ gebruik van de route waaraan hij en zijn hond zich de avond ervoor al wandelend hadden bezondigd. “De route is het voorbeeld van een mooie samenwerking tussen verschillende partijen en het is een volgende stap naar een Achterhoek waarin je ook fietsend van gemeente tot gemeente kunt recreëren. We omarmen zo samen het sterke merk Achterhoek.”

Henk Bulten, voorzitter van Achterhoek Toerisme en wethouder in de gemeente Doetinchem, keek ook uit naar het einddoel: “Een ronde van de Achterhoek.” Ook hij haalde de soms conflicterende belangen tussen gebruikers van de Achterhoekse buitengebieden aan. “Juist daarom is het van belang dat we routes als deze MTB-route aanleggen.” Op die manier ben je volgens hem problemen voor. “Als we niks doen gaan de routes van verschillende soorten gebruikers - fietsers, wandelaars, hardlopers en anderen - elkaar op ongewenste plekken kruisen. We willen met onze routes tegemoetkomen aan andere natuurbenutters.”

Jacco van Wijngaarden sloot als spreker het officiële gedeelte af, in tegenstelling tot de anderen sprak hij in het dialect. Hij is voorzitter a.i. van de Stichting MTB Achterhoek. “De aanleg heeft in totaal drie jaar geduurd. Daarvoor zijn flinke kosten gemaakt en ook het onderhoud zal geld kosten.” Hij wees daarom op de mogelijkheid om financieel bij te dragen, onder andere via een QR-code op verschillende plekken.

Daarna toog het gezelschap naar de Besselinkschans, grotendeels fietsend, waar Arjen Schutten en Henk Bulten een steen aan een touw richting startpaal van de nieuwe route sleepten en de Achterhoekse vlag die eroverheen lag verwijderden. Dit als een verwijzing naar de Lichtenvoordse kei die ooit - veel zwaarder en door veel meer mensen - naar het dorp was gesleept.

Links langs de paal en fietsen maar. Foto: Mark Ebbers
De heren Schutten (links) en Bulten hebben met hun Lichtenvoordse minikeitje het punt voor de openingshandeling bereikt. 
Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant