Afbeelding
Foto: PR

Duurzamer wonen: van zonne-energie opslaan tot alle kleine beetjes die helpen

Partnerbijdrage

Het milieubewustzijn begint al in je eigen huis. Duurzamer wonen doe je eigenlijk door elke handeling in en om het huis kritisch te bekijken. Zonne-energie kun je bijvoorbeeld opslaan om zo nog minder - en uiteindelijk helemaal geen - reguliere stroom te hoeven tappen. Maar er zijn ook veel kleine aspecten waar je op let, omdat alle beetje helpen.

Kun je zonne-energie opslaan? Jazeker

Een veelgehoorde vraag is of je zonne-energie op kunt slaan, zodat er ook op minder mooie dagen geprofiteerd kan worden van de (onbenutte) noeste arbeid van de zonnepanelen. Die vormen immers best een investering, die je er zo snel mogelijk uit wilt halen. Het antwoord: ja, je kunt zonne energie opslaan. Met een batterij. Dat klinkt simpeler dan het is, maar het benutten van zogenaamde ‘overtollige’ energie is dus mogelijk. 

Zonder insecten geen leven op aarde mogelijk: vergroen je tuin

Een groene tuin draagt bij aan de biodiversiteit van jouw omgeving. Denk aan bijenhotels, heggen, vijvers en andere plekken waar insecten hun gang kunnen gaan. Wie insecten ‘maar irritant’ vindt, zou zich even moeten verdiepen in hun functie: kort samengevat is er zonder insecten geen leven op aarde mogelijk. Zelfs een van de grootste klimaatwegwuivers, Jeremy Clarkson, geeft dat toe in zijn razend populaire serie Clarkson’s Farm. Ergo: maak je tuin groener. Beton eruit, planten erin. 

Driving on sunshine in de toekomst: begin met de solar carport

We blijven in de tuin, want die laadpaal kan in de nabije toekomst van nog meer waarde zijn met een solar carport. Deze overkapping laadt je auto op met geheel groene stroom. De absolute droom is natuurlijk de elektrische auto met zonnepanelen, die voor onbeperkt ‘driving on sunshine’ zorgt. En die eveneens zonne-energie kan opslaan. Maar dat duurt nog even.

Shop bij de locals

Voor lokaal vervaardigde kleding, speelgoed, meubels, huisraad en accessoires zijn minder transportbewegingen gemaakt. Daarnaast gebruiken die ondernemers meestal verantwoorde materialen en komt er al helemaal geen sweatshop met malafide arbeidsvoorwaarden aan te pas. Onthoud: duurzaamheid slaat ook op mensen. 

Hoeveel eten gooi jij weg?

33 kilo. Zoveel eten gooit de gemiddelde Nederlander weg per jaar. Dat is decadent, absoluut niet meer van deze tijd en bovenal niet goed voor Moeder Aarde. De fabrieken gaan namelijk alleen maar meer produceren, inclusief verpakkingen, als we eten weg blijven gooien. Restjes verwerk je in nieuwe maaltijden en je kunt verrot fruit en bedorven etensresten composteren voor je moestuin. Ook zijn er kinderboerderijen en dieren opvangplekken die blij zijn met groenten die je niet opmaakt. 

Dit artikel wordt u aangeboden door PV-Projecten. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant