In een tent werden mensen door RMS geïnformeerd. Foto: Henri Walterbos
In een tent werden mensen door RMS geïnformeerd. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Positieve reacties op komst mestvergister

Algemeen

GROENLO - In de tent lopen mensen van RMS, deskundigen, belangstellenden en boeren die zich aangesloten hebben bij het project door elkaar heen. In de stand van de boeren staat Ben Menting, communicatie-adviseur van Laarberg. Hij vertegenwoordigt de boeren deze middag en is enthousiast over de plannen. "RMS heeft een hele goede oplossing voor het mestprobleem. De mest wordt hier verwerkt tot producten die goed afzetbaar, transporteerbaar en waardevol zijn. We kennen heel veel installaties die op boerderijen functioneren. Het probleem is dat boeren goed zijn in vee houden maar niet in het bedienen van een biogasinstallatie. Daardoor gebeuren die ongelukken. Hier komt een bedrijf met professionele medewerkers. Vier mensen zijn dag en nacht aanwezig, overdag zelfs vijftien."

Door Henri Walterbos

De commotie omtrent de plannen ging niet langs hem heen. "De boeren vinden het jammer dat er zo laat gecommuniceerd wordt naar de mensen eromheen, want zij hebben recht op informatie." Ook de onrust veroorzakende video-opname bij omwonenden en inwoners van Groenlo uit 2014 vernam hij, waarin Barry Wopereis van RMS de aanwezigen vertelt van 'een bewuste keuze' niemand te informeren voordat de gemeenteraad van Oost Gelre het voorliggende bestemmingsplan heeft goedgekeurd. Een groot pijnpunt in de onvrede. "Dat klopt. Het probleem is de communicatie van informatieverstrekking. Op dat moment speelde de omgevingswet en hinderwetvergunning. Toen is gezegd dat het niet handig is om te communiceren. De informatie naar de politiek die een beslissing moest nemen is een verantwoordelijkheid van de politiek." Dat de indruk gewekt is dat er pas gecommuniceerd zou worden naar omwonenden en inwoners van Groenlo zodra de politiek een klap op de plannen had gegeven, schuift Menting deels terzijde. "Dat klopt niet helemaal. Toen het bestemmingsplan is vastgesteld en gepland is wat hier zou komen, toen is er een voorlichtingsdag geweest over wat hier zou komen, voor iedereen op de Laarberg en alle mensen in de omgeving. Daar was niet heel veel belangstelling voor, want toen leefde het nog niet zo heel erg. De mensen die vandaag aangeschreven en uitgenodigd zijn, zijn toen ook uitgenodigd."

'Ik vraag me af of de tegenstanders weten wat er aan de hand is'

Luc Rotink uit Groenlo tekende vier jaar geleden voor 5000 kuub mest op jaarbasis in, tien jaar lang. Hij is enthousiast over de plannen. "We liepen met de mest helemaal vast. Een stuk of vijf agrariërs uit de regio zijn naar iemand gaan zoeken die dit voor ons in de Achterhoek op wilde zetten. Wij zijn toen bij RMS terecht gekomen die hier wel wilde investeren. Bedrijfsmatig is het lastig dus is het hier op het industrieterrein terechtgekomen. Voor ons een hele mooie locatie waar vrij weinig mensen last van hebben, denk ik." Rotink kan zich vinden in het verwerkingsproces, al stond hij ook niet direct te juichen. "Bij biogas gaan er producten bij in om er meer gas uit te halen. Daar zou je een nog groter mestprobleem mee creëren. De stap erna om er water uit te halen, in te dikken, die moet je er echt achteraan doen. Ik was eerst tegen maar door die stappen er achteraan te doen kun je het mestprobleem wel echt oplossen." De commotie omtrent het niet informeren van inwoners en omwonenden is hem ook niet ontgaan. "Wij zijn in die paar jaar tijd ook niet geïnformeerd over veranderingen. Eerst ging het over zes grotere, nu zijn het 24 kleinere koepels. Daar zijn wij ook niet over geïnformeerd. Het komt misschien ook wel omdat er heel weinig bekend is over deze installaties. Vroeger was de vader van mijn opa tegen stroom. Dat vond-ie gevaarlijk. Die wou bij ons in de buurt geen stroomaansluiting krijgen. Daar ben ik ook blij van dat het toch gekomen is. Soms maakt onbekend onbemind. Brabant loopt een paar jaar voor op ons. Ik denk dat we daar wel van geleerd hebben, dat we het niet bedrijfsmatig moeten doen."

André Schilderinck uit Beltrum verbond zich eveneens aan de plannen van RMS met zijn bedrijf, verspreid over verschillende kleinere locaties in Berkelland. Hij maakte deel uit van de groep boeren die op zoek ging naar oplossingen voor het mestprobleem."Als ondernemer vind ik het een uitstekend duurzaam plan. Aan het eind komt er een droge korrel en schoon water uit. Voorstanders en tegenstanders heb je altijd. Ik vraag me af of de tegenstanders wel weten wat er aan precies de hand is. Er is van dit gebied een 'categorie 5'-gebied gemaakt. Dit is gewoon zware industrie. Daar zul je altijd tegenstand tegen houden. En wat het aantal rijbewegingen betreft, die zijn er al. Onze mest gaat nu naar het noorden toe. De afstand is straks veel korter. Dat is uiteindelijk beter voor het milieu." Vervolgens: "Als we een beetje landbouw willen houden in Nederland ... we kunnen heel goed koeien houden in Nederland dat zeer grasrijk is. Ik zeg altijd maar zo 'olielanden moeten olie verkopen, maar wij moeten gewoon agrarische producten verkopen', daar zijn we gewoon goed in, voor een scherpe kostprijs. Dat kunnen ze wereldwijd nergens zo scherp als wij hier. Wij kunnen heel efficiënt met mineralen en voedingstoffen omgaan. Wij kunnen heel efficiënt graan omzetten in vlees of gras omzetten in melk."

Marcel Baks uit Beltrum zegt aanwezig te zijn als geïnteresseerde. Daarnaast is hij 'ervaringsdeskundige' als eigenaar van PTN (Pompen Techniek Nederland). "Het is goed voor de agrarische sector in Oost-Nederland. We hebben hier veel gezonde agrarische bedrijven die je graag intact wilt houden. Als je het onderhoud goed beheert is het een prachtig mooie methode en ook nog eens op een goede en veilige manier. Ik denk dat er veel onwetendheid is waardoor mensen een negatieve benadering hebben. Wij hebben een hele nieuwe biogasinstallatie in Almere gebouwd, iets kleiner dan hier. Ook midden op het industrieterrein. Je kunt het niet vergelijken met installaties van 10 jaar geleden. Er zijn zoveel nieuwe technieken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant