Een beeld van de Dodenherdenking 2015 in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de Dodenherdenking 2015 in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

'Vrijheid wereldwijd, de vrijheid omarmd'

Algemeen

GROENLO - Ook in Groenlo vindt dit jaar op 4 mei weer de Dodenherdenking plaats. Reeds in een veel eerder stadium en vorig jaar in het bijzonder heeft het Comité Dodenherdenking 4 mei in Groenlo publiekelijk de intentie uitgesproken om meer jeugd bij de jaarlijkse herdenkingsdienst te betrekken. Als belangrijkste argument werd daarbij aangevoerd dat zeker in de huidige tijd vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Het comité verwijst daarbij alleen nog maar naar al het tragische nieuws over oorlog en onderdrukking, dat dagelijks via de media wordt verspreid.

Door Theo Huijskes

Ook 71 jaar na de bevrijding in 1945 hebben de leden van het Groenlose Comité weer voor een indrukwekkend programma gezorgd. Allereerst worden de burgers van Groenlo verzocht om op woensdag 4 mei vanaf 18.00 uur halfstok te vlaggen. Daarbij is het de bedoeling om bij zonsondergang om 21.10 uur de vlaggen weer binnen te halen. Het Comité zal het op prijs stellen dat niet alleen bedrijven en organisaties deze gedragslijn volgen, maar ook particulieren. Daarnaast zullen van 19.45 uur tot 30 seconden vóór 20.00 uur de klokken van de Groenlose kerken luiden, waarbij naar alle burgers het verzoek uitgaat om vanaf 20.00 uur gedurende twee minuten een plechtige stilte in acht te nemen.
Om 19.15 uur 's avonds worden alle slachtoffers van oorlogsgeweld, waar ook ter wereld, in een herdenkingsbijeenkomst herdacht. Dit zal weer gaan gebeuren in Cultureel Centrum De Bron aan de Buitenschans. Eenieder van jong tot oud is hierbij van harte welkom.
Medewerking aan deze herdenkingsbijeenkomst wordt verleend door onder andere Muziekvereniging Groenlo, zanggroep The Voices, leerlingen van basisschool De Ni'je Veste locatie Buitenschans, Ruth Oude Luttikhuis namens Scholengemeenschap Marianum en leden van Scouting Groenlo. Belangstellenden kunnen reeds vanaf 18.45 uur in De Bron terecht.
Aansluitend aan de bijeenkomst vindt er een stille tocht plaats naar het herdenkingsmonument in de pastorietuin van de RK Calixtusbasiliek. Hier worden bloemen gelegd. De stille tocht wordt vervolgd naar het herdenkingsmonument in het plantsoen op de hoek Lichtenvoordseweg/Winterswijkseweg. Hier vindt een herdenkingsceremonie plaats, waarbij na afloop voor eenieder de gelegenheid bestaat om bloemen te leggen bij het monument.
Zoals gezegd, zal het Comité Dodenherdenking 4 mei in Groenlo het zeer op prijs stellen wanneer met name de jeugd in groten getale de herdenkingsplechtigheid meemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant