Bert Wagendorp draagt het zojuist onthulde gedicht van Willem Wilmink voor.
Bert Wagendorp draagt het zojuist onthulde gedicht van Willem Wilmink voor.

Bert Wagendorp leest Wilmink

Algemeen

Presentatie toeristische route en muurgedicht

GROENLO - De genodigden voor de opening van de nieuwe toeristische route van en naar Marveld Recreatie worden ontvangen in de 'beste kamer' op 't Marveld. Bij het volgen van de route passeren de genodigden het gerestaureerde GOLS-station, waar schrijver Bert Wagendorp het nieuwe muurgedicht, 'Echtpaar in de trein' van Willem Wilmink, voorleest.

Door Kyra Broshuis

Wethouder Marieke Frank vertelt dat de route veel meer is dan een verbinding van a naar b. "De route zelf is een beleving op zich. We zijn dan ook zeer gelukkig met het burgerinitiatief van Ronald Wopereis en Angela Roerdink om het voormalige station in oude glorie te herstellen. Deze route is een prachtig voor beeld van een mooie samenwerking tussen het bedrijfsleven, de toeristische sector en de buurtinitiatieven. Want ook het tiende muurgedicht dat straks onthuld zal worden, is een initiatief vanuit onze burgers."

Bijzondere planten
Het opknappen van de route tussen Marveld Recreatie en het centrum van Groenlo was een grote wens uit Programma Stad Groenlo. Daarbij heeft ook het gebied rondom het voormalige GOLS-treinstation en het busstation een verbeterde uitstraling gekregen. Voor de bezoeker is er nu meer te zien en te beleven. De looproute gaat parallel aan de Heuzelsgoot, door het nieuw aangelegde park en langs het gerestaureerde stationsgebouw, waarna toeristen verder langs de gracht de stad in kunnen lopen. In het nieuwe park groeit een bijzondere plant, ontstaan uit een sterke soort van het bekende kattenkruid. Antoon Bleumink, oud-groenexpert van de gemeente Oost Gelre, heeft ervoor gezorgd dat dit plantje officieel 'nepeta faassenii 'Grol' ' heet.

Bert Wagendorp draagt voor
Bij het gerestaureerde stationsgebouw wordt het tiende muurgedicht onthuld. Rik Gockel van de muurgedichten heeft voor dit speciale moment de bekende, uit Groenlo afkomstige, schrijver Bert Wagendorp naar Groenlo gehaald. Wagendorp vertelt dat hij zich altijd verbonden is blijven voelen met zijn geboortestad. "Ik ben geboren in aan de Winterswijkseweg 8, in de oude schoolmeesterswoning. De eerste jaren van mijn leven was dit gebiedje hier mijn universum en dat was groot genoeg." En over het muurgedicht, dat hij voorleest: "Willem Wilmink is één van mijn favoriete dichters omdat zijn gedichten volkomen begrijpelijk zijn. Vaak klein en uit het leven gegrepen. Hij was een grootmeester en vakman, zijn teksten ontroeren. Het gedicht 'Echtpaar in de trein' is uitstekend gekozen voor deze plek."

Bert Wagendorp draagt het zojuist onthulde gedicht van Willem Wilmink voor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant