Gemeenteraad wil nieuw elan voor flexibeler woningaanbod

Algemeen

Woningcontingent onmisbaar voor leefbaarheid in kleine kernen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Met de stemmen van de fracties van VVD en Nieuwe Liberalen OG tegen, heeft de gemeenteraad van Oost Gelre ingestemd met de rapportage 'Verplaatsingsreductie wooncontingenten Oost Gelre', opgesteld door het onderzoeksbureau Saltos. Dit rapport moet de basis vormen voor maatregelen om - binnen de regels voor wooncontingenten zoals afgesproken in de Regio Achterhoek - mogelijkheden te creëren voor bijvoorbeeld het realiseren van jongerenhuisvesting en woongelegenheid in kleine kernen.

Uit het feit dat in de afgelopen week alleen dit agendapunt het merendeel van de vier uur durende raadsvergadering in beslag nam, mag worden afgeleid dat de instemming niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Een langdurig debat, twee ingediende moties en een amendement, en twee insprekers: Frans Boschker, voorzitter van de Werkgroep Wonen en Werken Oost Gelre en Bob Lageschaar, woordvoerder gezamenlijke belangenorganisaties kleine kernen in Oost Gelre.

Nieuw elan nodig voor woningbouw
VVD-woordvoerder Bart Porskamp gaf aan dat het rapport geen concrete oplossingen biedt voor de binnen de gemeente aanwezige problemen op dit terrein. Gerard klein Gunnewiek van OOG liet weten dat het rapport zijn fractie zwaar teleurstelt. Beide fracties zijn van mening dat de woningbouw in Oost Gelre helemaal op slot zit en dat er nieuw elan nodig is om een en ander weer op gang te brengen. Beide op dit punt samenwerkende partijen dienden vervolgens twee moties in. De eerste motie, waarbij het college wordt verzocht om de werking van het stoplichtenmodel te schorsen totdat een beter model in werking kan treden, werd door de overige fracties verworpen. Echter het tweede gezamenlijke voorstel, waarbij het college wordt opgeroepen om met nieuw elan te komen, door onder andere flexibel en innovatief op zoek te gaan naar wooncontingenten voor realisering van jongerenhuisvesting in Oost Gelre, werd dankzij de medewerking van het CDA met elf stemmen voor en acht tegen aangenomen. Verder werd een door de CDA-fractie een motie ingediend, met als kern de oproep aan het college om vast te stellen hoeveel vrije ruimte er in de wooncontingenten nodig is om op korte termijn de acute leefbaarheidsvraagstukken op te lossen. Die werd aangenomen met twaalf stemmen voor en zeven tegen (VVD, NLOG en PvdA) aangenomen.

Stedenbouwkundige visie voor Dijkstraat
Zo werd onder andere bewerkstelligd dat het college nog voor het einde van dit jaar een stedenbouwkundige visie uitwerkt voor de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Daarmee wordt niet alleen voldaan aan de regionale afspraak met betrekking tot wooncontingenten, maar ook rekening gehouden de behoefte aan beschikbare woonruimten in de kleine kernen. Ook wordt de eerder afgesproken woningsplitsing in het buitengebied in verband met de toepassing van maatwerk gehandhaafd en zullen er met ingang van 2018 meer dwingende afspraken met woningbouwcorporaties worden gemaakt, zodat er beter betaalbare woningen voor jongeren op de markt komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant