Deze appartementen zijn keurig op tijd opgeleverd maar kunnen nog niet bewoond worden. Foto: Kyra Broshuis

Deze appartementen zijn keurig op tijd opgeleverd maar kunnen nog niet bewoond worden. Foto: Kyra Broshuis

Luxe appartementen aan Wheme Groenlo vooralsnog onbewoonbaar, aansluiting op 5 februari

Wonen

GROENLO - Een prachtig duurzaam appartement in hartje stad, dat leek Grollenaren Hans Huitink (65) en partner Marian Oesterholt (61) de perfecte plek om samen oud te worden. Het appartement is inmiddels opgeleverd maar erin wonen is onmogelijk. Er is geen stroom en geen water en wanneer dat komt, is onduidelijk.

Door Kyra Broshuis

Het is het verhaal van alle (toekomstige) bewoners van het appartementencomplex aan de Wheme in Groenlo. Huitink en Oesterholt spreken als bestuurders van de vereniging van huiseigenaren namens alle eigenaren/huurders, zo benadrukken ze. Hun verhaal staat als voorbeeld voor dat van alle andere bewoners. “In september 2022 besloten we het appartement te kopen. Het was heel moeilijk om ons oude huis, op Banninghof, te koop te zetten. Mijn kinderen zijn hier geboren en mijn echtgenoot is hier overleden. Het was dus best een emotionele beslissing”, vertelt Oesterholt. Het appartement voldoet echter aan al hun wensen en het koppel gaat ervoor. In diezelfde maand neemt bouwbedrijf Penterman, die de appartementen heeft gerealiseerd, al contact op met Liander en Vitens. In februari 2023 legt Penterman alle plannen voor aan Liander en Vitens en zij gaan akkoord.

Keurig op schema
Afgelopen december kregen de eigenaren de sleutel. “En dat was keurig op schema. Penterman heeft het allemaal perfect opgeleverd.” Er is dan helaas nog geen stroom en water in de appartementen. Het vermoeden is dat Trinitas, de aannemerscombinatie van Liander en Vitens, die de aansluiting voor stroom en water regelt, de boel opzettelijk vertraagt. Er moesten constant dingen gewijzigd worden, het schoof steeds maar op. Trinitas is een paar keer komen kijken en in week 51 kwam het bericht dat het goedgekeurd was”, legt Huitink uit. Bij de goedkeuring gaat de termijn van 18 weken in waarin de aansluiting gerealiseerd moet worden. “Dat zou mogelijk mei kunnen worden, daar moeten we niet aan denken. Het is ook nog zo dat we dan pas kunnen starten met het opstookprotocol. De appartementen moeten dan tot 40 graden verwarmd worden om de werking van de materialen te stoppen. Dat duurt twee weken, daarna kunnen we dus pas de vloeren erin leggen en behangen.”

Dubbele kosten
De toekomstige bewoners van het appartementencomplex zitten met de handen in het haar. Oude woningen zijn verkocht, spullen moeten worden opgeslagen, bestellingen worden geannuleerd en er moet vervangende woonruimte geregeld worden. De mensen zitten met dubbele kosten. Huitink en Oesterholt huizen nu, net als enkele andere bewoners, op Marveld Recreatie. “We zijn Edwin Bomers heel dankbaar dat dat mogelijk is, hij denkt echt met ons mee. We zitten nu in een bungalow maar over 5 weken moeten we verhuizen naar een chalet”, vreest Oesterholt.

Op leeftijd
Bouwbedrijf Penterman treft geen blaam, zo benadrukt het tweetal. “Penterman heeft de woningen netjes en volgens afspraak in december opgeleverd. Er ligt nu alleen bouwstroom en er is 1 kraantje met koud water beneden. Het probleem ligt bij Trinitas. In het oosten van het land is de nood hoog en er is een gigantisch tekort aan personeel. Daar komt nog bij dat het onduidelijk is of het net het allemaal aan kan. Penterman zit er bovenop en heeft al laten weten dat ze zich enorm aan de situatie ergeren.”

Huitink blijft ogenschijnlijk rustig onder de situatie maar Oesterholt zit er doorheen. “Ik voel me machteloos en moedeloos, ook voor de andere bewoners. We zijn gewoon thuisloos. Wij zijn de jongsten, de andere bewoners zijn echt op leeftijd, maar Hans heeft een slechte gezondheid en dit doet de zaak geen goed. We weten gewoon niet waar we aan toe zijn. Als we nu een datum krijgen, dan hebben we in elk geval een stip op de horizon.”

Waarschuwen
Huitink en Oesterholt willen met hun verhaal vooral andere mensen waarschuwen. “Als we lezen dat er in Groenlo een wijk met 200 woningen moet komen, dan maken we ons zorgen over de aansluitingen. Er zijn veel mensen die in de problemen komen. De schade is op niemand te verhalen, het wordt gegooid op overmacht. We gaan ons als Vereniging van Huiseigenaren wel verdiepen in eventuele andere mogelijkheden.” Die vereniging is afgelopen weekend opgericht en Huitink is penningmeester en Oesterholt secretaris. Kees Sinke is de voorzitter. Bij de oprichtingsvergadering waren ook de makelaar, de aannemer, de installateur en de architect aanwezig. “Zij vinden het ook heel vervelend maar kunnen helaas niks voor ons betekenen. De bal ligt echt bij Trinitas.”

Trinitas
Woordvoerder Simonette Kraaij van Trinitas laat deze krant weten dat er sinds vandaag, woensdag 17 januari, uitsluitsel is en legt uit wat er speelt: “In het proces van de aansluiting speelt de schouw een belangrijke rol. Tijdens een schouw wordt ter plekke beoordeeld of de ruimte voldoet aan alle door de netbeheerders gestelde eisen en of het juiste materiaal gebruikt is om daadwerkelijk te kunnen gaan aansluiten. Er is vanaf september in totaal vier keer geschouwd in het appartementencomplex. Drie keer is de schouw afgekeurd omdat er niet was voldaan aan de voorwaarden om tot aansluiting over te kunnen gaan. In dat geval mag Trinitas van de netbeheerders niet over gaan tot aansluiting. Het is dan aan de aanvrager van de aansluitingen om ervoor te zorgen dat er wel voldaan wordt aan alle eisen. Dan kan er opnieuw een schouw aangevraagd worden.

Wat zijn dan die eisen? Om de aansluiting te kunnen inplannen moet het huis of bedrijf wind-, water- en glasdicht zijn, moeten de juiste materialen zijn gebruikt, moeten alle invoerbuizen aanwezig zijn en moet de meterkast voorzien zijn van een deurkozijn, deur en een ventilatierooster. Daarnaast is het belangrijk dat er vanaf de grond 1,60 meter vrij is voor het plaatsen van de meterkast. Is aan (één van) deze voorwaarden niet voldaan, dan moet dat eerst door de aanvrager geregeld worden en is een nieuwe schouw noodzakelijk. Pas als tijdens de schouw blijkt dat alles conform wet- en regelgeving is, kunnen mijn collega’s van Trinitas tot aansluiting overgaan. Helaas betekent dat dus ook dat de bewoners van het appartementencomplex langer moeten wachten tot ze kunnen verhuizen. Dat vinden wij heel vervelend voor de bewoners, maar het is ook in hun belang dat de aansluiting veilig is en dat voldaan is aan alle regelgeving.

Tijdens de laatste schouw die plaatsvond op 20 december jl. is geconstateerd dat alles in orde is en dat er over kan worden gegaan tot inplannen en daarna uitvoering van de aansluiting binnen- en buiten het pand. De aanvrager is/ wordt vandaag geïnformeerd over de aansluitdatum: 5 februari aanstaande.”

Een enorme opluchting voor alle bewoners, zo laat Huitink weten. “Maar de waarschuwing blijft overeind. Mensen moeten echt op de hoogte zijn dat het allemaal veel langer kan duren dan de verwachting is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant